JM ouders
JM ouders Kinderen 3 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

8x feiten en fabels over waterwratjes bij kinderen

Waterwratjes zijn een heel bekend kinderkwaaltje en komen veel voor bij kinderen ouder dan één jaar. Toch zijn er veel onduidelijkheden over deze waterwratjes. Zijn ze besmettelijk? Moet je ze behandelen? Allemaal vragen waar ouders soms mee zitten. Daarom zetten wij acht feiten en fabels over waterwratjes op een rij.

Heeft jouw kind last van waterwratjes? Dan wil je deze dingen vast graag weten.

Feiten over waterwratjes

Deze dingen zijn belangrijk om te onthouden over waterwratjes.

1. Waterwratjes zijn onschuldig

Dit is gelukkig helemaal waar, hoewel ze soms vervelend zijn, zijn waterwratjes volledig onschuldig. Soms kunnen ze wel enigszins jeuken en er ontstaat soms eczeem rondom de waterwratjes, maar ze zijn verder niet schadelijk voor de gezondheid van je kind.

2. Waterwratjes zijn besmettelijk

Ook waar, waterwratjes zijn inderdaad besmettelijk. Waterwratjes ontstaan door besmetting van de huid met een virus. Dat virus komt uit het vocht dat in de waterwratjes zit. Daardoor is de kans op besmetting groter als de waterwratjes open worden gekrabd.

3. Waterwratjes verdwijnen vanzelf

Waterwratjes verdwijnen inderdaad vanzelf, hoewel dit soms wel heel lang kan duren. Uiteindelijk zijn ze vaak met 1 à 2 jaar helemaal verdwenen. Een wratje zelf verdwijnt meestal met ongeveer twee maanden, maar doordat de wratjes zich verspreiden duurt het lang voordat ze allemaal weg zijn.

4. Een kind kan wel 100 waterwratjes hebben

Helaas is dit ook waar, hoewel dit lang niet altijd het geval is, kan het gebeuren dat een kind extreem veel waterwratjes krijgt. Doordat het vocht uit de wratjes nieuwe wratjes veroorzaakt verspreiden ze zich snel over het lichaam van je kind.

Fabels over waterwratjes

Deze dingen zijn (gelukkig) niet waar over waterwratjes.

1. Waterwratjes moet je behandelen

Nee, waterwratjes hoeven in principe niet behandeld te worden. Ze verdwijnen vanzelf. Sterker nog, behandeling door bijvoorbeeld bevriezen of wegbranden kunnen juist meer schade opleveren aan de huid. Alleen als een wratje erg veel hinder veroorzaakt (bijvoorbeeld op een ooglid) zal een arts er misschien voor kiezen deze weg te halen.

2. Ouders kunnen besmet worden door hun kind

Nee, volwassenen krijgen bijna nooit waterwratjes. In enkele gevallen kan het wel als er een sterk verminderde weerstand is door ziekte of medicijngebruik.

3. Mijn kind kan na genezing opnieuw waterwratjes krijgen

Waterwratjes krijg je (gelukkig) maar één keer. Dus als je kind eenmaal volledig van de waterwratjes af is heeft het voldoende weerstand opgebouwd en zal hij ze niet opnieuw krijgen.

4. Ik kan niets doen tegen de waterwratjes

Deze is deels waar. Het klopt dat er geen behandeling is tegen de waterwratjes, maar je kunt wel proberen de verspreiding te beperken. Een paar adviezen:

  • Laat je kind niet krabben
  • Hou de nagels kort en handen schoon
  • Dek wratjes af met een pleister
  • Pas op met het afdrogen van uw kind na het douchen of bad. Vermijd hierbij de (open) waterwratjes.

Dit artikel verscheen eerder op JM Ouders.

Bultjes op de penis: waar komen deze toch vandaan?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme