7 x dit kun je zeggen als je kind élke dag om een ijsje vraagt
Buiten schijnt de zon, en behalve blote benen, open schoenen en eten in de tuin betekent dit ook: oververhitte kindertjes met een ‘all you can eat-abonnement’ op de plaatselijke ijssalon. Als het aan hun ligt, althans. Zo hou je de ijsinname onder controle!
Elke dag een ijsje is natuurlijk hartstikke lekker. Net als wijn, chocolade-pindarotsjes, chips en ontbijtkoek met een dikke laag roomboter – en dat neem jij toch ook niet iedere dag? Kortom, je kinderen + ijs: er moet een rem op. Maar hoe? Ik geef je zeven suggesties, getest op mijn kinderen van 10 en 12. Ik weet, op die leeftijd zijn ze al behoorlijk ‘voor rede vatbaar’. Maar beste lezer, deze tips zijn zeker ook toe te passen op jongere varianten.
1. Van ijs eten krijg je juist dorst
Met deze hitte kunnen je kinderen beter aan het water gaan, dan aan het ijs, want van met name roomijs krijgen ze ontzettende dorst. Dat komt door de gigantische hoeveelheid suiker die erin zit. Dit kun je ze gewoon uitleggen. Dat gaat zo:
‘Van ijs krijg je dorst.’
‘Ik heb al dorst.’
‘Precies. Dus hier is een bidon met water en ijsblokjes.’
‘Oh lekker.’
2. Van ijs eten krijg je het juist warm
Het eten van een ijsje geeft je kinderen voor een kort moment het idee van verkoeling. In werkelijkheid heeft het ijsje nauwelijks invloed op de lichaamstemperatuur. Roomijs en softijs bevatten bovendien veel melk en vet. Het lichaam wil deze afbreken en moet daarvoor aan het werk, met alle gevolgen (nog warmer!) van dien. Zeg daarom dit:
‘Heb je het zo warm?’
‘Ja! Ik wil een ijsje.’
‘Nee. Weet je wat veel beter helpt? Een kopje thee.’
‘Doe normaal.’
‘Dat doe ik. Van thee ga je, via de receptoren in je mond, bijna direct een beetje zweten, en daarvan daalt je lichaamstemperatuur.’
‘…’
(gepeperd voedsel heeft trouwens hetzelfde effect!)
3. Van ijs eten raak je snel vol
En er moet straks ook nog gewoon gegeten worden. ‘Anders word je nooit groot en sterk!’. Wist je dat het aantal calorieën van een lekker roomijsje al snel vergelijkbaar is met een dubbele boterham met kaas? Dus zolang die broodtrommel half leeg terugkomt, en dat bordje ‘s avonds niet leeg gaat, houdt het op. Maak daarom van het ijsje een beloning:
‘Als je de hele week je bord gewoon leeg eet, krijg je dit weekend een ijsje als toetje.’
‘Wow!’
4. IJs is bijzonder, dat moet je zo houden
Maak van dat ijsje een moment van samen zijn, iets leuks! Net als naar de Efteling gaan. Of tot heel laat opblijven. Of die spannende film mogen zien. Sommige dingen zijn zo leuk, omdat ze niet gewoon zijn. Ook dit kun je met ze bespreken. Om ze vervolgens opeens te verrassen.
‘Kom jongens, we gaan naar de ijssalon!’
‘Jippie!’
5. An icecream a day keeps your taille away
Ik weet, dit ga je zo niet tegen je kind zeggen. Maar hallo, zijn we nu zo doorgeslagen in het niet-fatshamen dat je niet eens meer mag zeggen dat je dik wordt van elke dag ijs eten? Ik doe het dus wel. Gewoon relaxed. Dat klinkt dan zo:
‘Schat, kom op nou.’
‘Wat?’
‘Je gaat echt niet wéér een ijsje nemen hoor.’
‘Waarom niet!’
‘Weet je wel niet hoe dik je wordt als je elke dag ijs eet?’
‘Oh ja.’
6. Jullie mogen wel een waterijsje
Ook hier zit vaak veel suiker in, en natuurlijk zijn er uitzonderingen. Mijn tip: je kunt waterijs gewoon zelf maken. Zorg voor de vormpjes (Hema, Flying Tiger, Blokker), doe er water in met een beetje siroop, nacht in de vriezer, en klaar. Let op: het enthousiasme kan wat tegenvallen, maar laat je daardoor niet uit het veld slaan!
‘ Jullie mogen wel een waterijsje.’
‘Oké dan.’
je kunt natuurlijk ook zelf fruitijs maken! Dat recept vind je hier!
7. Ik heb iets veel lekkerders…
Jawel, jij hebt een alternatief in huis! En wel: een pakje drinken, in de vriezer, en nu uit de vriezer, dus bevroren. Bovenkant eraf knippen, lepeltje erbij: lekker!
‘Lekker dorstlessend!’
‘Wanneer is het weekend?’