Vlees noch vis: 7 tips voor als je kind vegetariër wil worden
Een jaar of zeven moet ik zijn geweest, toen ik per ongeluk op tv zag hoe een lammetje geslacht werd. Mijn kleine-kinder-wereld stortte in. Ik wilde geen vlees meer eten en mijn moeder ging daarmee akkoord. Vanaf toen was het: ‘Ik ben sekretarisch’. Oftewel, vegetariër.
Als jouw kind vegetarisch wil eten
Inmiddels eet ik wel weer vis, wat mij nu een pescotariër maakt. Maar stel nou dat je kind geen vlees en geen vis meer wil eten, wat doe je dan? Zeven tips voor als je kind vegetariër wil worden.
1. Lees je in
Het klinkt cliché, maar je inlezen is het halve werk. Geen vlees eten is namelijk niet per se ongezond. Gelukkig maar. Sander Kersten, hoogleraar voeding: ‘We hebben vlees en vis eigenlijk niet nodig, maar de bestanddelen die hier in zitten wel. Denk aan eiwitten, ijzer, vitaminen en mineralen. Het is belangrijk dat je vervangende producten eet, zoals melk(producten) en eieren. Genoeg ijzer binnen krijgen is überhaupt vaak een probleem, ook voor vleeseters’.
2. Varieer met vleesvervangers
Hierdoor krijgt je kind de juiste voedingsstoffen binnen: ijzer, eiwitten, vitamine B1 en vitamine B12. Een moe kind? Dat kan te maken hebben met een ijzertekort. Lekkere vleesvervangers vind ik bij Vivera, Quorn en een echte toppers zijn die van de Vegetarische Slager.
3. Let op de inname van voedingsstoffen
Naast vleesvervangers zijn er ook andere producten waar belangrijke bouwstoffen in zitten. Eet dus genoeg peulvruchten, sojabonen en zaden. Tip: eet bijvoorbeeld eens een keer kikkererwten in plaats van aardappels.
4. Kies voor vegetarisch broodbeleg
Je kan de ham vervangen voor hagelslag, maar veel gezonder is vegetarisch broodbeleg. Zo is er ook vegetarische ham (handig ook voor de tosti!) en zijn er paté-achtige smeersels van steeds meer verschillende merken. Humus is ook een goede optie.
5. Geef noten mee als tussendoortje
Noten zijn een bron van calcium, zink en omega-3 vetten en mogen daarom niet ontbreken in een vegetarisch dieet. Kijk ook in de Notenwijzer. Is je kind geen fan van noten, geef dan gedroogde vijgen mee en zorg voor producten als boerenkool, paksoi, raapstelen of waterkers in zijn menu.
6. Vergeet niet te melden dat je kind vegetariër is
Vooral handig bij kinderfeestjes, aangezien knakworstjes toch wel favoriet zijn.
7. Leg het uit
Voor sommige vriendjes en vriendinnetjes kan het nogal lastig zijn om het hele verhaal te begrijpen. ‘Naomi mag geen vlees hé?’ Mijn moeder zei dan altijd: ‘Naomi mág het wel, maar ze wil het niet’.
Lees ook:
- Je kind vegetarisch opvoeden: hoe doe je dat?
- Week Zonder Vlees: Recept voor vegetarische kapsalon
- Voorbeeldmenu: zo kan het eetpatroon van een kind van 4 tot 9 jaar eruit zien