7 tekenen dat jij super vruchtbaar bent (jouw lichaam vertelt het je!)
Grappig hoe je eerst jarenlang probeert om vooral niet zwanger te raken, en dan ineens niet kunt wachten tot het raak is. Als je zwanger wilt worden is het handig om te weten wanneer je vruchtbaar bent en of je überhaupt zwanger kan raken.
Probeer je zwanger te worden? Dan zijn dit handige dingen om te weten!
Tekenen dat je super vruchtbaar bent
Vraag jij je af of je vruchtbaar bent? Dan kun je op deze signalen van je lichaam letten.
1: Je kunt de klok gelijk zetten op jouw cyclus
Als jij een natuurlijke cyclus hebt van zo’n 25 tot 35 dagen, dan kan dat betekenen dat jij aardig vruchtbaar bent. Zeker als dit steeds hetzelfde is en jij bijna op de dag af nauwkeurig kunt zeggen wanneer je ongesteld gaat worden.
Zo’n punctuele cyclus betekent dat je elke maand ovuleert. En een relatief lange cyclus kan ook inhouden dat jij een flinke voorraad eitjes hebt.
2: Als je alle PMS-klachten hebt
Niemand staat te springen om PMS-klachten als hoofdpijn, rugpijn en buikkrampen. Maar er zit een voordeel aan! Pre-menstruele symptomen als gevoelige borsten, een opgeblazen gevoel en kramp wijzen erop dat je ovuleert. En dat wil je natuurlijk, als je een kleintje wilt.
3: Jij beïnvloedt de cyclus van je zus, vriendinnen en collega’s
Is praktisch elke vrouw in jouw omgeving tegelijkertijd met jou ongesteld? Bingo! Dat betekent dat jij veel feromonen (kleine moleculen die invloed hebben op de hormoonhuishouding) afscheidt. En dát kan weer wijzen op een hoge vruchtbaarheid.
4: Je hebt veel doorzichtige afscheiding
Halverwege je cyclus ben je het meest vruchtbaar. Rond die tijd heb je beduidend meer afscheiding, die ook nog eens doorzichtig en geurloos is. Deze afscheiding helpt de spermacellen goed door de barmoederhals te transporteren.
Vrouwen met veel van dit soort afscheiding hebben een goede oestrogeenproductie – ook niet verkeerd als je zwanger wilt raken.
5: Je hormonen zijn in balans
Logischerwijze spelen hormonen een belangrijke rol bij vruchtbaarheid. Let dus op signalen die erop kunnen wijzen dat je hormonen uit balans zijn, zoals opvliegers en nachtelijk zweten. Het is slim om in dat geval even langs de dokter te gaan.
6: Je eet gezond
Je levensstijl speelt ook een rol als het gaat om vruchtbaarheid en zwanger raken. Gezond eten is altijd slim. Zeker omdat een tekort aan bepaalde voedingsstoffen (zoals vitamine D) jouw vruchtbaarheid nadelig kunnen beïnvloeden.
7: Je borsten zijn goed ontwikkeld
De grootte van je borsten kan beïnvloed zijn door je hormonen. ‘Goed ontwikkelde’ (dus grote) borsten wijzen erop dat de hormonen goed functioneren, wat weer kan wijzen op een goede vruchtbaarheid.
Grote disclaimer: dit betekent natuurlijk niet dat vrouwen met kleine borsten niet zwanger kunnen raken. Alleen kunnen grote borsten wijzen op éxtra vruchtbaarheid.