Heb jij blauwe ogen? Deze 7 merkwaardige feiten en weetjes kende je nog niet
Als je denkt dat de kleur van je ogen ook maar íets over je persoonlijkheid zegt, dan heb je het mis. Of je nu groene ogen, bruine ogen, grijze kijkers hebt of blauwe. Wij hebben een paar grappige feiten en weetjes over mensen met blauwe ogen op een rijtje gezet.
Ben of ken je iemand met blauwe ogen? Lees dan vooral even verder. Altijd leuk om dit soort uiterlijke kenmerken informatie te laten vallen op een feestje.
1. Allemaal familie
Een Deense onderzoeker heeft geconcludeerd dat alle mensen op de wereld met blauwe ogen familie van elkaar zijn. Dat zit zo: Tienduizend jaar geleden had iedereen bruine ogen, totdat iemand dankzij een genmutatie blauwe ogen kreeg. Diegene heeft deze genmutatie weer doorgegeven aan zijn kinderen, en die weer aan zijn kinderen. En zo gaat dat dus heel ver terug, en werden de blauwe ogen de wereld in geholpen. Vaststaat dat alle mensen die blauwe kijkers hebben, allemaal eenzelfde stukje DNA hebben dat overeenkomt.
2. blauwogigen kunnen beter tegen alcohol
Het klinkt als een fabeltje, maar het is echt waar. Het is namelijk bewezen dat mensen met blauwe ogen beter tegen alcohol kunnen dan mensen met een andere kleur ogen. Dat blijkt uit onderzoek onder zowel mannen als vrouwen. Keerzijde van de medaille is dan wel dat mensen met blauwe ogen vaker misbruik maken van alcohol. Zou het iets met elkaar te maken hebben?
3. Gevoeliger voor licht
Een zonnebril is geen overbodige luxe, want blauwe ogen zijn een stuk gevoeliger voor licht dan ogen die een andere kleur iris hebben. Dat heeft alles te maken met de hoeveelheid melanine (pigment) dat de ogen tegen uv-straling beschermt. Bij mensen met de kleur blauw zit er een stuk minder pigment in hun irissen dan mensen met bijvoorbeeld bruine ogen.
4. Twee keer blauwe ogen = blauw bij baby?
Als twee mensen een kindje krijgen, is het niet vanzelfsprekend dat de ogen van de baby ook blauw zijn. Het is goed mogelijk dat dit kind bruine ogen krijgt. Dit komt omdat het gen dat bruine ogen ‘veroorzaakt’ dominanter is dan het gen voor blauwe ogen. En ja, dat betekent dat ze dus bijzonder zijn.
LEES OOK: De ideale vrouw heeft bruin haar, blauwe ogen en maat 40-42
5. Meer kans op huidafwijkingen
Mensen met blauwe ogen zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van een huidafwijking, zoals bijvoorbeeld vitiligo. Dat zijn pigmentloze plekken op de huid, die (soms) random op je lichaam verschijnen. Waarom mensen vitiligo krijgen is nog niet precies duidelijk, maar veel artsen gaan er vanuit dat het een autoimmuunziekte is.
6. Blauwe kijkers wonen dicht bij elkaar
Op deze aardbol leven ongeveer driehonderd miljoen mensen met ogen die blauw zijn. Dat ze lekker over de wereld verspreid zijn, kun je niet zeggen. Op de Balkaneilanden heeft namelijk maar liefst 99 procent van de bevolking blauwe kijkers, en in Duitsland ligt dat percentage rond de 75 procent.
7. Familie uit het Kaukasusgebied
In Afrika en Azië komen mensen met blauwe kijkers maar zelden voor. Toch kunnen Afrikanen en Aziaten ze natuurlijk ook hebben. Volgens onderzoekers is dit alleen (genetisch) mogelijk als de beide ouders van een persoon voorouders hebben die afkomstig zijn uit het Kaukasusgebied.
Ogen blijven een apart fenomeen. 7 dingen die je waarschijnlijk niet wist over de kleur ogen van je baby.