6x Waarom het heerlijk voelt om naar droevige liedjes te luisteren
Van Adele tot Marco Borsato: het voelt heerlijk om mee te blèren met zielige ballads. Luisteren naar droevige liedjes is een echte guilty pleasure, maar waarom eigenlijk? Wij zetten 6 goede psychologische redenen voor je op een rijtje.
1. Nostalgie
Zielige muziek is een sterke trigger voor een nostalgisch gevoel en herinneringen aan vroeger. Het kan de gevoelens bij je versterken, vooral als de muziek je aan bepaalde mijlpalen in je leven doet denken. Denk bijvoorbeeld aan je studententijd of je eerste ontmoeting met je lover of je trouwdag. Er zit een bitterzoet gevoel aan het terughalen van herinneringen van toen, het maakt je blij maar ook verdrietig dat die periode voorbij is gevlogen en je het mist.
2. Plaatsvervangende emoties
In muziek kun je je inleven. Ook al is je partner nooit vreemdgegaan, kun je het bij een liedje met het thema overspel je wel inleven in de emoties die hierbij horen. Dit komt door de songtekst en melodie. Muziek helpt bij het dealen met frustraties. Het is een goede uitlaatklep voor woede en verdriet. Wanneer we naar droevige liedjes luisteren, staan we los van de gevoelens van echte dreiging of gevaar die misschien wel bij het liedje horen. Huil jij vaak als je naar droevige liedjes luistert? Dan betekent dit dat je in contact staat met een belangrijk deel van je emotionele zelfbewustzijn.
LEES OOK: Moeder: “Ik hou van mijn kinderen, maar ook van hiphop-muziek, en dat gaat niet samen”
3. Prolactine
Op biologisch vlak, is er een link tussen het effect van zielige muziek en het hormoon prolactine. Dit hormoon zorgt weer voor somberheid, rouwen en huilen. Zielige muziek zorgt ervoor dat de hersenen een reactie af willen geven die bij de verdrietige toon hoort. Hierdoor wordt ook het hormoon prolactine aangemaakt, maar omdat er eigenlijk niet iets heftigs aan de hand is waarvoor het hormoon nodig is, blijft er een fijn deel in het lichaam zonder doel. Prolactine zorgt dan voor kalmte om de mentale pijn tegen te gaan.
4. Empathie
Kan jij echt genieten van sad songs? Daar speelt empathie dus een grote rol in. Als je een groot empatisch vermogen hebt, dan heb je veel begrip voor, en kun je goed meeleven in wat een ander meemaakt. Als iemand laat weten dat hij zich somber voelt, sta jij al klaar om steun te bieden. Zielige muziek kan op dezelfde manier het empatisch vermogen opwekken en het gevoel dat je je over iemand wil ontfermen, in je losmaken.
LEES OOK: Waarom je beter niet te vaak naar je favoriete muziek kan luisteren
5. Het regelen van je stemming
Het is je vast niet onbekend dat zielige muziek er juist voor kan zorgen dat je even afgeleid bent van de shit die er in je eigen leven gebeurt. Je denkt even minder aan hartverscheurende dingen zoals een break up of het overlijden van een dierbare. In plaats daarvan focus jij je op hoe prachtig het liedje is. Je laat je erin meeslepen. Daarnaast kan een songtekst die aansluit bij wat je in je eigen leven meemaakt, misschien beter uitdrukken hoe jij je voelt dan dat je zelf een manier kan vinden om je emoties te verwoorden.
6. Een denkbeeldige vriend
Al die mooie liedjes kunnen zorgen voor een gevoel van comfort en gevoelens van eenzaamheid wegnemen. Over het algemeen zijn we sneller geneigd om naar verdrietige muziek te luisteren als ze het emotioneel zwaar hebben, zich eenzaam voelen of wanneer ze zich even willen afsluiten van de buitenwereld. Zielige muziek of ballads kunnen dan ook gezien worden als een denkbeeldige vriend die steun en sympathie biedt als dit bij anderen niet kan. En dat is niet zo gek; voor luisteraars staat de muziek en de stem van de zanger of zangeres gelijk aan een persoon die er even voor ze is en altijd beschikbaar is. Die in het liedje hetzelfde meemaakt als waar zij mee dealen. Het zorgt ervoor dat ze laagdrempeliger kunnen omgaan met hun emoties.