6 x dingen die je niet moet zeggen tegen een vrouw die boos is (en wat juist wél)
Boosheid is misschien wel de meest vermoeiende emotie – zowel voor ons als vrouw, als voor mensen in onze omgeving. Lees: de wederhelft. Valt er dan volgens je partner geen land met je te bezeilen? En passeren woorden als ‘ongeleid projectiel’, ‘ongenadig ongenuanceerd’ en ‘ontzettend onredelijk’ de revue? Lees dit dan even.
Hoe om te gaan met een boze vrouw
Onredelijk? Ongenuanceerd? Ongeleid… wie, jij? Nee hoor, helemaal niet, als je maar gewoon niet nét datgene zegt waar je alleen maar bozer van wordt, en precies datgene wél doet waardoor je wat kalmeert. Daarom bij deze een lijstje do’s en don’ts voor partners hoe om te gaan met een boze vrouw. Alsjeblieft liefste, speciaal voor jou en al die anderen.
Don’ts
1. Zeggen dat je niet zo moet schreeuwen
Tuurlijk, je hebt helemaal gelijk, het heeft geen enkele zin, je lief hoort je ook als je op normale toonhoogte praat en inderdaad, je krijgt er een enorm lelijke kop van, maar op dit moment wil je gewoon heel erg graag even de woede uit je lijf schreeuwen.
2. Negeren
Tenzij je partner je echt héél erg kwaad wil krijgen.
3. Weglopen
Vaak is dat wat de gemiddelde man het liefste doet en eerlijk is eerlijk, vaak is dat ook de meest verstandige oplossing. Maar face it: een boze vrouw is nou eenmaal niet op zoek naar de ‘verstandigste oplossing.’
4. Zeggen dat je even “af moet koelen”
Waarom dat zo’n dooddoener van jewelste is? Misschien omdat het zo’n typische pedagogisch correcte vermaning is die schooljuffen normaliter uiten (ook al zouden zij waarschijnlijk veel liever ‘en nu echt even optokken, klein rotkind’ willen roepen), maar daarom krijg je er altijd jeuk van. In dezelfde categorie: ‘schei nou uit’.
5. Ook boos worden
Of dit het meest redelijke argument uit het rijtje is valt niet te zeggen, maar laten we constateren dat het de situatie er gewoon niet bepaald beter op maakt als je partner ook gaat lopen grommen.
6. Me een glas water aanbieden
Wodka is een aanzienlijk beter plan.
LEES OOK: Hoe je het best kunt omgaan met een kind dat boos is
Do’s
1. Je laten uitrazen
Ze noemen het niet voor niets ‘stoom afblazen’. Ja, het is af en toe niet om aan te horen en er is vaak ook niet echt een coherent verhaal van te maken, maar als je partner je gewoon even laat leeglopen, dan gaat het ddarna snel beter.
2. Je vertellen even iets voor jezelf te gaan doen
‘Hoe lang heb je al niet hardgelopen?’ is er een die je vaak te horen krijgt wanneer je even kribbig reageert. En dat is eigenlijk volledig terecht. Want dat is vaak de manier waarop je weer even helemaal zen raakt. Net als shoppen, yoga, een boek lezen of wijn drinken met vriendinnen.
Kortom: een partner die aanvoelt dat het tijd is dat je precies dat even gaat doen, krijgt een oorkonde. En een heleboel minder derrie over zich heen.
3. Je aan het lachen maken
Ja het is een gave die ze moeten bezitten, maar als je partner je op de meest ondenkbare momenten aan het lachen kan maken, verdwijnen alle donderwolken direct. Ja, ook als je kwaad ben. Bloedirritant eigenlijk, maar het haalt vaak wel de angel uit de boosheid.
4. Iets liefs zeggen
‘Schatje, ook al ben je spuuglelijk met die enorme boze frons op je voorhoofd, ik hou nog altijd onmetelijk veel van je’. Of: ‘Je hebt helemaal gelijk, ik ben een ontzettende paardenlul, maar wel een hele knappe.’ Allebei mag ook.
5. Je even vasthouden
Het hangt er natuurlijk een beetje vanaf wanner. Maar het kan erg louterend werken wanneer je lief je even vastpakt, knuffelt, het gevoel geeft dat het oké is. Daarmee verdwijnt vaak de primaire boosheid, en bedaart het allemaal weer een beetje.
6. Beterschap beloven en het dan ook echt nooit meer doen
We gaan er voor het gemak maar even vanuit dat de boosheid ontstaan is door iets wat je lief (niet) gedaan of (niet) gezegd heeft. Waar je puberpeuterdochter gemiddeld drie keer per dag belooft dat ze ‘echt nóóóóit meer haar melk zal omgooien’ en je allang weet dat ze dat het komende jaar waarschijnlijk nog elke dag zal doen, hoop je dat er bij je lief iets meer geloofwaardigheid achter zit.
Uitzonderingen die de regel bevestigen
Als je echt niet zu haben ben, al het bovenstaande al geprobeerd is, dan valt ‘ie in de categorie: kansloos. Ongeleid, ongenuanceerd, onredelijk, niets mee te beginnen. Laat dan maar zitten, ga naar bed, morgen weer een nieuwe dag.