6 tekenen dat het leven als werkende moeder voor jou niet werkt
Soms lopen dingen anders dan gepland. Je bent een werkende moeder en dat valt je misschien zwaarder dan verwacht. Vooraf had je het allemaal uitgestippeld, maar in werkelijkheid merk je dat het tegenvalt.
Als je jezelf betrapt op de volgende gedachtes, weet je dat het even genoeg is geweest.. Neem een stapje terug en pak de tijd voor jezelf. Want als jij instort, dan is er pas echt een probleem. En daarnaast geldt natuurlijk: je leeft maar één keer.
Gelukkig zijn
Je zit zo vast in een bepaald stramien dat je écht gelukkig voelen, niet meer aan de orde lijkt. Alles gaat gehaast en het voelt alsof het leven aan je voorbij raast. Wanneer je dit ervaart is het wijs stil te staan bij de situatie. Is dit langer wat jij wil, of wil je het anders? De kleinste veranderingen kunnen al voor enorme impact zorgen. Breng je kind bijvoorbeeld wat vaker naar opa en oma of een extra dag naar de kinderopvang. Dit maakt je geen slechte moeder. Juist niet. Als je jezelf als werkende moeder oplaadmomenten gunt, heeft je kind hier alleen maar profijt van.
Vrij willen zijn
Je fantaseert over vrije dagen, maar die liggen nog ver in het verschiet. Die gedachte alleen al ontmoedigt je. Je werkt nu (zo goed als) fulltime en wellicht kan je een dagje inleveren. Op deze manier heb je net wat meer ademruimte. Als een dag missen echt geen optie is, kun je aan jouw baas vragen of je thuis mag werken. Zelfs dit kan rust teweeg brengen. Communiceer over jouw behoeftes met de baas, hij wil namelijk ook dat jij goed functioneert. Kom samen tot een oplossing.
Werktevredenheid
De dagen duren heel lang wanneer je je werk maar niks vindt, terwijl de tijd vliegt wanneer je het naar je zin hebt. Maak deze afweging voor jezelf. Vind ik mijn werk nog langer leuk? Zo nee, dan weet je dat je beter iets kunt veranderen. De markt qua banen is momenteel goed, doe hier je voordeel mee. Durf de stap te wagen want geluk gaat voor álles. De werkende moeder wil immers ook een blije mama thuis zijn. Dus zorg voor positieve wendingen in het leven, en laat het hele gezin hier van meegenieten.
Loontevredenheid
Hard zwoegen voor weinig kan demotiverend werken. Zeker als je daardoor je kleine minder vaak ziet. Een goed salaris is niet zaligmakend, maar maakt dat je wil werken voor het geld. Een salaris wat uit maar weinig nullen bestaat, werkt niet zo motiverend. Ga in gesprek met je baas, de kans dat hij uit zichzelf met loonsverhoging komt is gering. Wanneer je dit zelf oppert maak je wel kans. Zo nee, kun je altijd nog uitkijken naar ander werk of besluiten om thuis te blijven. Maar vooralsnog geldt: nooit geschoten is altijd mis.
Minimalisme
We willen altijd maar meer en meer, terwijl de uitspraak less is more vast niet ondoorgrond is. Waarom streven we altijd naar meer? Waarom zijn we niet gewoon wat gelukkiger met hetgeen we hebben? Een dak boven ons hoofd, een warme maaltijd, een bed voor onze kinderen; dit alles heeft enorm veel waarde en dat verlies je soms uit het oog. We kunnen altijd wel meer en meer willen maar ook die dingen brengen zorgen met zich mee. Mensen met veel geld hebben hier vaak hard voor moeten werken en lopen evengoed kans op verlies.
Horizon verbreden
Het kan heel goed dat je vooraf een bepaald levenspad uitgestippeld hebt, maar niet alles valt te bepalen. Wij zijn nog altijd afhankelijk van het lot en hier mogen we ook onze plannen door wijzigen. Je dromen van vroeger hoeven niet meer over nu te gaan. Het moment is nu, en deze tijd krijg je nooit meer terug. Kies voor geluk, voor jezelf en voor het gezin. Het leven is te kort om iets anders dan dat te zijn. Deel jouw eigen geluk en vermenigvuldig dit. De beste moeders zijn gelukkige moeders. Als de rol van werkende moeder je niet langer past, is dat ook oké. Zolang je het heft maar in eigen hand neemt.