Needed! 6 trucs voor lichte slapers om dieper te kunnen slapen
Slapen is super belangrijk en een diepe nachtrust hebben we allemaal nodig. Toch zijn er behoorlijk veel lichte slapers onder ons. Zij worden bij het minste geringste wakker en maken niet de nodige uren. Met oververmoeidheid als gevolg.
Als je optimaal je slaap wilt pakken, is het nodig om door vier slaapfases te gaan (de sluimerfase, lichte slaap, diepe slaap, droomslaap). Lichte slapers komen vaak niet door alle stadia heen, waardoor zij behoorlijk vermoeid wakker worden. Zij zijn ‘s nachts ergens in de lichtere slaapfase blijven hangen en kunnen daardoor niet uitgerust aan de dag beginnen. Dit zijn de 6 lifehacks voor iedereen die hier last van heeft:
Magnesium slikken
Bij een tekort aan magnesium gaat er iets mis. Magnesium is een mineraal wat ervoor zorgt dat je lichaam en hersenen ontspannen. Bij een gebrek aan dit mineraal kun je slaapproblemen ervaren. Je kunt dit gemakkelijk oplossen door magnesium te slikken. Check dit eerst even met je dokter, hij of zij kan de hoeveelheid met je doornemen. Lees hier over hoe je magnesium aan je routine toevoegt.
Voeten warm houden
Met koude voeten in bed stappen is funest. Het duurt vele malen langer voordat je in slaap valt en daarnaast is de kwaliteit van het slapen stukken minder. Stap daarom vooral met je cozy sokken in bed. Je lief moet het er maar mee doen, of hij moet je voeten willen verwarmen – dat mag natuurlijk altijd. 😉
Niet in de avond trainen
Je kunt beter in de ochtend trainen als je geen goede slaper bent. Mensen die om 7 uur ‘s ochtends sporten slapen het allerbeste, zij hebben de meest diepe slaapcyclus. Als je ‘s avonds traint bestaat er een kans dat je nog later in slaapt valt en ook nog eens minder diep. Dit heeft te maken met de adrenaline die het lichaam aanmaakt door te sporten. Het is met name goed om in de ochtend buiten te trainen, het ochtendlicht helpt namelijk.
Voorzichtig met dutjes
Dutjes kunnen zorgen voor een energie-, productiviteit- en humeur-boost. Maar het is wel verstandig om deze dutjes goed in te plannen. Doe dit liever niet meer na 15:00 uur want dat zit je jezelf later in de weg. Focus je liever op je nachten in plaats van korte middagdutjes. Als je nachten beter gaan, zijn die dutjes overbodig.
Vang wat meer zonlicht
Het is lekker om vroeg in de ochtend wat zonlicht te vangen – als het kan natuurlijk. Ochtendzonlicht kan er namelijk voor zorgen dat je in de avond beter slaapt. Daarnaast is het goed voor het ritme van je lichaam. Door zonneschijn weet je lichaam beter wanneer zij ‘aan’ moet zijn. Zonder zonneschijn (in de avond) weet zij wanneer ze mag gaan rusten. De zon helpt je biologische klok!
Creëer een ritme voor jezelf
Hier ben je enorm mee geholpen, het begint al met iedere avond rond dezelfde tijd op bed gaan en rond dezelfde tijd opstaan de volgende dag. Het is in het begin misschien even wennen, maar je zult zien dat je hierdoor beter slaapt. Je valt sneller in slaap en je slaapt dieper. Wat je namelijk doet is je lichamelijke klok helpen. Zo herkent je lichaam wat jouw ritme is en gaat daar helemaal in mee.