Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Gezondheid 25 dec 2021
Leestijd: 3 minuten

50 tinten menstruatiebloed: dit zegt de kleur van het bloedverlies over je lijf

Wist je dat de kleur van je menstruatiebloed veel kan zeggen over je lichaam, de gezondheid daarvan en de vorderingen in je ongesteldheid? Je weerstand heeft veel invloed op je menstruatie en zo kan je cyclus zelfs veranderen wanneer je ziek bent geweest, een infectie hebt (gehad) of wanneer je hormoonhuishouding verandert.
Aan de kleur van je bloed, en zelfs aan de textuur en geur, kan je dus zien hoe het met je lichaam gaat en hoe ver je bent in je menstruatie. We zetten 50 tinten (ok, gelukkig niet zoveel) menstruatiebloed voor je op een rij.

Dit zegt je menstruatiebloed over je gezondheid

Uit een onderzoek van het American College of Obstetricians and Gynaecologists blijkt dat je menstruatie je veel kan vertellen over je hormoonhuishouding en je gezondheid. Vooral de kleur van het menstruatiebloed laat je weten hoe het gaat. Handig om te weten en goed om in de gaten te houden als de kleur, textuur of geur van het bloedverlies opeens verandert.

Felrood menstruatiebloed

Meestal verlies je felrood menstruatiebloed tijdens je cyclus op de tweede en/of derde dag. Dit bloed wat helderrood is, is nieuw bloed dat het lichaam snel verlaat. Het heeft deze helderde kleur, omdat het vrijwel niet in aanraking komt met zuurstof in het lichaam en daardoor niet kan verkleuren. Felrood menstruatiebloed is helemaal normaal wanneer je ongesteld bent.

Wanneer is felrood bloed verliezen niet goed?

Als je opeens felrood bloed verliest en ook nog andere klachten hebt zoals bloeden na geslachtsgemeenschap, afscheiding met een sterke geur, een langere menstruatie en bijvoorbeeld lage rug- of bekkenpijn. In dit geval kan je even aan de bel trekken bij de huisarts.

Roze bloedverlies tijdens je menstruatie

Verlies je wat lichtroze of roze bloed buiten je menstruatie om, dan is dit heel normaal. Ook kan het zijn dat je anticonceptie gebruikt met hormonen, waardoor de lage oestrogeenwaarden in je lichaam ervoor kunnen zorgen dat je roze mentruatiebloed ziet. Niets om je zorgen om te maken.

Wanneer wel zorgen maken om roze bloedverlies?

Heb je last van waterige afscheiding dat roze van kleur is, zonder patroon en dus onregelmatig om je menstruatie heen? Dan kan je de huisarts even vragen voor verder onderzoek, om eventueel baarmoederhalskanker uit te sluiten. Andere oorzaken zijn ook mogelijk: veel gewichtsverlies, ongezond eten en bloedarmoede.

Grijze of oranje menstruatiebloed

Deze kleuren komen niet zo vaak voor en duiden in veel gevallen dan ook op een infectie of een SOA. Meestal heb je in dit geval last van meerdere symptomen, zoals jeuk in en rond je vagina, een visachtige geur, een brandend of pijnlijk gevoel in en rond je vagina. Neem altijd even contact op met een professional in dit geval.

Donkerrood, bruin of zelfs zwart bloedverlies

Je kan even schrikken van zwart bloedverlies, maar net als donkerrood en bruin bloed is dit vrij normaal. Het is waarschijnlijk bloed en baarmoederslijmvlies dat langere tijd in je lichaam zit en daardoor in aanraking komt met zuurstof. Dat verkleurt je bloed waardoor het er in een donkere kleur weer uitkomt. Ook een dikkere substantie of bloedproppen zijn in dit geval heel normaal.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Healthline

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme