5 veel voorkomende vaginale problemen bij meisjes (en zo pak je ze aan)
Wanneer je een meisje krijgt lijkt het misschien allemaal erg voor de hand liggend hoe je de vagina moet verzorgen. Je hebt er per slot van rekening zelf een. Maar toch is er een aantal veelvoorkomende vaginale problemen die wat aandacht verdienen, ook bij baby’s.
Hoe je het ook wilt noemen, voorbips, plasser of pipi, de vulva en vagina zijn een delicaat deel van het lichaam en dient zorgvuldig te worden behandeld.
Verzorging vulva en vagina
Zodra je babymeisje is geboren luidt het advies; van voor naar achter vegen en verder niet aanzitten. Je hoeft de vagina over het algemeen namelijk niet schoon te maken. De lipjes zitten goed dicht op elkaar, waardoor er weinig schadelijk vuil tussen kan komen.
Tenzij je te maken hebt met een poepexplosie die zich toch een weg naar binnen heeft weten te werken… dan is het devies, heel voorzichtig met een nat doekje (liefst gewoon water en geen chemicaliën) schoonvegen of even in bad.
Vaginale problemen
Toch kan er een aantal vaginale problemen voorkomen waar je toch aandacht aan moet besteden. Zo kan de vagina van je baby gaan jeuken, pijn doen, geïrriteerd raken of zelfs ontsteken. En omdat je kleintje zich nog niet kan uitdrukken is het aan jou om dit te herkennen, en te weten hoe je dit kunt voorkomen en behandelen.
1. Vaginale spruw
Vaginale spruw is een schimmelinfectie die wordt veroorzaakt door een overvloed van het gist Candida albicans. Dit is een lichaamseigen gist dat in kleine hoeveelheden voorkomt in en rond de vagina. Dit is verder onschadelijk, maar een te veel ervan kan gaan irriteren.
Oorzaak vaginale spruw
De meest voorkomende oorzaak van spruw is het verkeerd schoonmaken. Er zitten grotere hoeveelheden van dit gist in de darmen en wanneer je bijvoorbeeld van achter naar voren afveegt, kan er te veel Candida albicans bij de vagina terechtkomen. Ook kan het komen doordat je zeep gebruikt om de vulva en/of vagina schoon te maken.
Symptomen van spruw rond de vagina zijn;
- jeuk
- branderig gevoel
- witte afscheiding
- pijn bij het plassen
Behandeling vaginale spruw
Wanneer je merkt dat je baby vaginale spruw heeft, kun je een anti-schimmelzalf halen bij de apotheek.
Overigens is vaginale spruw iets anders dan orale spruw wat baby’s kunnen krijgen door het borstvoeden. Dit moet je dan ook anders behandelen.
2. Vulvovaginitis
Vulvovaginitis is een ontsteking of irritatie van de vagina en vulva bij meisjes. Dit vaginale probleem kan behoorlijk onprettig en pijnlijk zijn.
Oorzaak vulvovaginitis
Dit komt voornamelijk voor bij jonge meisjes omdat de huid daar nog erg dun is en snel geïrriteerd kan raken. Zo kan het veroorzaakt worden door bacteriën of schimmels, waterpokken of mazelen, langdurige obstipatie of juist diarree. Maar ook vochtigheid kan een rol spelen, te strak zittende luiers of kleding, zeep en draadwormen.
Maar ook huidziekten als eczeem kunnen klachten geven. Of een achtergebleven stukje wc-papier.
Symptomen vulvovaginitis;
- roodheid
- jeuk
- vocht uit de vagina
- bloedverlies
Behandelen vulvovaginitis
Wanneer het om milde klachten gaat kun je het vaak behandelen door katoenen ondergoed en loszittende kleding aan te trekken. En probeer te voorkomen dat er zeep bij de vulva of vagina komt, ook in bad. Dep de huid ook altijd goed droog na het verschonen of een bad. Let daarbij wel op dat je niet te hard wrijft zodat de huid niet stuk gaat.
Doet het veel pijn of heeft je meisje bloedverlies? Ga dan even naar de dokter. Daar krijg je waarschijnlijk een zalfje of tabletten voorgeschreven.
3. Blaasontsteking
Een blaasontsteking is een veelvoorkomend vaginaal probleem, maar ook jongens kunnen er last van hebben. Wanneer je dit herkent is het belangrijk om hier snel actie op te ondernemen. Want een blaasontsteking die te lang blijft zitten, kan uitlopen in een nierbekkenontsteking.
Oorzaak blaasontsteking
Een blaasontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën die via de plasbuis in de blaas terechtkomen. Om dit te voorkomen is het ook hier belangrijk om goed op te letten met de verzorging van de vagina en nooit van achter naar voren te vegen.
Symptomen blaasontsteking kinderen
-
- vaak plassen, maar kleine beetjes
- pijn bij plassen
- constant gevoel te moeten plassen
- troebele plas, soms met bloed
- sterk geurende plas
- pijn in onderbuik of rug
- ineens weer in broek plassen
Symptomen blaasontsteking baby’s en peuters
Blaasontsteking bij baby’s en peuters is wat moeilijker te herkennen. Zij hebben minder snel last van de bovengenoemde symptomen. Let bij hen vooral op onderstaande:
-
-
- koorts (38 graden of hoger)
- veel huilen of kreunen
- overgeven
- niet willen drinken
-
Behandeling blaasontsteking
Wanneer je een blaasontsteking vermoedt is het belangrijk om altijd naar de dokter te gaan. Kinderen en jonge baby’s krijgen namelijk, net als volwassenen, antibiotica om een blaasontsteking te behandelen. De arts zal je hier verder over informeren.
4. Luieruitslag
Luieruitslag, wie kent het niet. Rode brandende plekken binnen het luiergebied. Niet alleen de billetjes krijgen het te verduren, ook de vulva (en piemel) kan deze erg pijnlijke uitslag krijgen. In het milde geval is het wat rood uitgeslagen, maar heeft jouw kind een erg gevoelige huid, of wacht je te lang met behandelen, dan kunnen er blaasjes en zelfs erg pijnlijke plekken ontstaan waar de huid kapot is.
Oorzaak luieruitslag
De oorzaak van luieruitslag ligt voornamelijk bij vocht en vuil. Zit je kind te lang in een vieze of natte luier, dan begint het te broeien. Ook het schuren langs de huid of gebruik van zeep waardoor de huid uitdroogt, kunnen luieruitslag veroorzaken.
Symptomen luieruitslag:
-
- rode huid
- bultjes
Behandeling luieruitslag
Als je het wilt voorkomen is het belangrijk om regelmatig de luier te verschonen. Ook moet je ervoor zorgen dat je bij het verschonen, of na het badje, de huid goed droogmaakt voordat je het weer afsluit met een luier.
Is het al zover, dan doe je er goed aan om de huid regelmatig goed te laten drogen in de lucht en dus je kind even zonder luier te laten liggen of lopen. Gebruik bij het verzorgen geen geparfumeerde of alcoholhoudende verzorgingsproducten. Deze zullen de huid extra irriteren.
Wat je er wel op kunt smeren? Zinkzalf, Sudocrème of Calendula Billenbalsem.
5. Verkleefde schaamlippen
Verkleefde schaamlippen, ook wel ‘labiale adhesie’ of ‘agglutinatie van de labia minora’, is een vaginaal probleem dat vaker voorkomt dan we denken. Hierbij zijn de binnenste schaamlippen aan elkaar vastgeplakt in plaats van los en wordt de ingang van de vagina deels of helemaal bedenkt.
Oorzaak verkleefde schaamlippen
Dit vagina kwaaltje komt voornamelijk bij jonge meisjes, meestal rond de kleuterleeftijd, maar soms ook al als baby. De schaamlippen kunnen door een infectie of allergie aan elkaar plakken. Dit komt omdat het oestrogeen-niveau nog erg laag is op deze leeftijd.
Symptomen verkleefde schaamlippen
Over het algemeen merken meisjes er niks van en wordt het per toeval ontdekt. Alleen wanneer (een deel van) opening van de plasbuis is verkleefd, kan het zo zijn dat daar wat plas achter blijft hangen en het meisje plas lekt wanneer ze beweegt. In sommige gevallen kan hier ook een blaasontsteking door ontstaan.
Behandeling verkleefde schaamlippen
Dit vaginale probleem wordt alleen behandeld wanneer het meisje er last van heeft. In de meeste gevallen verdwijnt de verkleving namelijk vanzelf rond de puberteit, wanneer ze meer oestrogeen aanmaakt.
Wanneer er wel klachten zijn kan de dokter een zalfje voorschrijven, op basis van oestrogeen of steroïde.
Verzorging vulva en vagina
Dus even op een rijtje – zo verzorg je de vagina op de juiste manier en voorkom je vaginale problemen:
-
-
- veeg van voor naar achter
- verschoon de luier regelmatig
- vermijd irriterende verzorgingsproducten met parfum of alcohol
- was je eigen handen voor en na het verschonen, maar ook de handen van je dochter regelmatig
- houd de huid rond de vulva en vagina goed droog
- zorg ervoor dat je dochter genoeg drinkt, om een blaasontsteking te voorkomen
- vermijd strakke kleding en koop enkel katoenen ondergoed wanneer ze zindelijk is
- laat je dochter regelmatig plassen
-