Deze 5 vaginale issues komen vaker voor dan je denkt (en dit doe je eraan)
De kans is groot dat je echt weleens een schimmelinfectie hebt opgelopen, maar sommige ongemakken slash aandoeningen zijn je een stuk minder bekend. Van een écht onaangename geur tot mysterieuze bultjes, vage afscheiding en een pijn die je niet kunt verklaren. Voelt het down under soms niet helemaal oké? Check dit lijstje even.
5 Vaginale problemen
We hebben een heel scala aan vaginale problemen voor je opgesomd, omdat je op deze plek gewoon echt geen last wilt hebben van iets. Maar het kan ons allemaal overkomen en da’s niet raar.
1. Bacteriële vaginose
Bij bacteriële vaginose zijn de schimmels en bacteriën (die verder wel gewoon in je vagina aanwezig horen te zijn, geen zorgen) uit balans geraakt. Er overheersen bepaalde bacteriën, waardoor je extra veel afscheiding kunt hebben die erg onaangenaam ruikt. De afscheiding is vaak grijswit van kleur.
Verder is de vagina niet rood of gezwollen en ervaar je geen pijn, ook niet bij het plassen of tijdens de seks. De oorzaak is niet altijd helemaal duidelijk, maar verschillende factoren kunnen het evenwicht van de bacteriën verstoren. Bijvoorbeeld het gebruik van vaginale spoelingen, het wassen van de vagina met zeep op het gebruik van bepaalde medicijnen.
Wat doe je eraan: BV is geen SOA en geen besmetting of infectie. In principe gaat het binnen een paar weken vanzelf weer over. Maar mocht je zeker willen weten óf je het hebt, mocht je er sneller vanaf willen of de klachten langer dan twee weken aanhouden, dan kun je je huisarts raadplegen.
Liever niet gelijk naar de huisarts? Ook online of bij de drogist zijn middeltjes tegen bacteriële vaginose te koop.
2. Vaginisme
Moet jij er niet aan denken om ook maar iets in je vagina te stoppen? Of het nou een vinger, een tampon of een penis is, alleen al de gedachte eraan doet pijn/voelt niet fijn, dan kan het zijn dat je vaginisme hebt.
Vaginistische vrouwen spannen zonder dat ze het doorhebben de spieren van hun bekkenbodem aan wanneer iets in de buurt van hun vagina komt of wanneer de vagina wordt aangeraakt. De spieren kunnen zó krachtig zijn, dat het voelt alsof de vagina niet eens een opening heeft.
Het is niet altijd helemaal duidelijk waar vaginisme door wordt veroorzaakt, maar het kan optreden na seksueel misbruik of een verwonding.
Wat doe je eraan: Schaam je niet (dit komt regelmatig voor!) en schakel je huisarts/gynaecoloog in. Ze kunnen je helpen om oefeningen te doen tegen je vaginisme, waardoor je (weer) kunt genieten van seks en je over je belemmeringen heen kunt komen.
De oplossing is vaak echt niet makkelijk, maar als je zelf graag iets wil veranderen moet je er hoe dan ook voor gaan. Soms is een combinatie van fysieke en psychologische therapie nodig om verandering te zien.
LEES OOK: 19 feitjes over de vagina die je vást nog niet kende
3. Vulvodynie
Vulvodynie is een toestand waarin chronisch sprake is van pijn aan de vulva (het gebied om de vagina heen). Het wordt niet veroorzaakt door een infectie of iets anders medisch, maar zorgt wel voor een constante pijn. Een van de meest irritante vaginale problemen.
Over het algemeen is nog steeds niet helemaal duidelijk waar vulvodynie precies door wordt veroorzaakt, maar het komt vaak voor aan het begin van een nieuwe seksuele relatie of samenhangend met een ontsteking.
Je kan een constante pijn voelen, maar het kan ook in vlagen voorkomen. De pijn kan worden verergerd door het hebben van seks, sporten of het dragen van strakke kleding en ondergoed.
Wat doe je eraan: neem contact op met je huisarts. De enige manier om de diagnose te stellen is door zeker te weten dat de pijn niet door iets anders wordt veroorzaakt.
Er is niet één oplossing voor het probleem, maar probeer de triggers uit de weg te gaan (niet te lang te strakke kleding dragen bijvoorbeeld) en koel je vagina af en toe met een coolpack.
4. Trichomoniasis
Dit vaginale probleem is een SOA die via onbeschermd seksueel contact overgedragen wordt, maar ook door een gedeelde handdoek al iemand kan besmetten. Het is een veelvoorkomende SOA, die vaak voorkomt in combinatie met gonorroe en chlamydia.
Bij vrouwen zijn de symptomen hevige jeuk, een schuimende (groengele) urine met een vieze geur en pijn aan de schaamlippen. De eileiders worden geïnfecteerd, waardoor het extra belangrijk is om de SOA te behandelen.
Het kan ook zijn dat je niets merkt van de SOA, of dat de symptomen pas jaren na de besmetting optreden.
Wat doe je eraan: vermoed je dat je last hebt van trichomoniasis? Neem ook dan gelijk contact op met je huisarts. Met antibiotica valt de SOA makkelijk te behandelen.
5. Bultjes/knobbeltjes/heuvels etc.
Voel je daar beneden een bultje en heb je geen idee wat dít nou weer is? Het zou een ingegroeid haartje kunnen zijn, onschuldig als maar kan, maar het kan ook een Bartholin cyste zijn. Heel iets anders.
De klieren van Bartholin zijn twee klieren in de vaginawand aan weerszijden van de vaginaopening. Deze kliertjes scheiden vocht af via afvoergangen die uitkomen in de buitenrand van je opening.
Als de afvoergang van de klieren verstopt raakt, kan een cyste ontstaan (vaak in de afvoergang van de klier). Deze kan gaan ontsteken en er kunnen abcessen ontstaan wanneer het ontstekingsmateriaal vast komt te zitten.
Een ingewikkeld verhaal, maar het komt erop neer dat je hierdoor zeer pijnlijke zwellingen aan de schaamlippen kunt krijgen, zelfs koorts kunt hebben en dat in het ergste geval een operatie nodig is om de cyste(s) weg te halen. Heftig.
Gelukkig is bij een pijnloze cyste meestal geen behandeling nodig en kan er worden afgewacht.
Dus, wat doe je eraan: neem contact op met je huisarts om te checken of je bultje is wat je denkt dat het is en laat je door hem of haar verder adviseren. Herhaling: bij een pijnloze cyste hoeft meestal niets te gebeuren. Geen paniek.
Meer lezen over je vagina?
- 5 veel voorkomende vaginale problemen bij meisjes (en zo pak je ze aan)
- 17 dingen die je écht wilt weten over je vagina (maar liever niet openlijk bespreekt)
- Alle do’s en don’ts op een rij: je vagina schoonmaken doe je zó