5 tips van een kinderslaapcoach om je baby beter te laten slapen
Dat veel ouders struggelen met het slaapgedrag van hun baby is geen nieuws. Maar wist je ook dat drie op de vijf ouders het eerste jaar na de geboorte van hun baby een structureel slaapgebrek ervaren? Dit terwijl genoeg slaap noodzakelijk is voor de fysieke en mentale gezondheid. Voor de baby én voor de ouder(s). Daarom geeft kinderslaapcoach Myrthe vijf tips om ervoor te zorgen dat je baby beter gaat (door)slapen.
Slaaptips van een kinderslaapcoach
Met deze vijf tips krijgen jij en je baby hopelijk weer voldoende (nacht)rust.
1. Creëer een dag-nacht ritme
Een dag- nachtritme kan je direct na de geboorte creëren. Dit kun je doen door je baby overdag niet langer dan 2.5 uur achter elkaar te laten slapen en/of door goed onderscheid te maken tussen dag en nacht óf, anders gezegd, tussen slaaptijd en wakkertijd. Dit kun je doen door de kamer waarin de baby slaapt altijd goed donker te maken. Óók overdag. Donker stimuleert namelijk de aanmaak van melatonine. Melatonine is een natuurlijk hormoon dat ervoor zorgt dat je baby slaperig wordt. Een andere manier om de slaaptijd te onderscheiden van wakkertijd is door tijdens de slaaptijd niet te veel interactie te creëren met je baby. Bewaar die interactie maar voor tijdens de wakkertijd!
2. Houd rekening met de wakkertijd
Pasgeboren baby’s hebben enorm veel slaap nodig! De wakkertijd van pasgeboren baby’s is vanzelfsprekend dan ook kleiner dan die van baby’s van drie maanden. De definitie van wakkertijd is “de tijd dat je baby maximaal wakker kan zijn”.
Veel ouders leggen hun baby te snel óf juist te laat in bed. Begrijpelijk, want het is voor sommige ouders lastig om in te schatten wanneer hun baby moe is. Niet alle baby’s vertonen namelijk moeheidssignalen. Door de gemiddelde wakkertijd van je baby’s leeftijd te kennen kun je ervoor zorgen dat je baby precies op tijd in bed wordt gelegd.
3. Geef genoeg voeding
Door overdag genoeg voeding te geven en deze voeding structureel aan te bieden zorg je er al snel voor dat je baby overdag voldoende voeding krijgt. Hierdoor is de kans groter dat de behoefte aan voeding in de nacht minder is. Ook helpt het genoeg voeding aanbieden overdag bij het creëren van een dag- en nacht ritme.
4. Zelfstandig in slaap vallen
Het is niet erg om je pasgeboren baby in slaap te wiegen. Wel is het een advies om je er bewust van te zijn dat, wanneer je dit structureel blijft doen, dit een gewoonte kan worden. Hetzelfde geldt voor baby’s die de fles of borst nodig hebben om in slaap te vallen. Wanneer dit een gewoonte is geworden en je baby alleen op deze manier in slaap kan vallen, kan dit slaapproblemen opleveren in de toekomst. Een baby die niet zelfstandig in slaap kan vallen, zal bij wakker worden, namelijk opnieuw de borst, fles of het wiegen nodig hebben.
5. Heb reële verwachtingen
Last but not least: Heb reële verwachtingen. Doorslapen in de letterlijke vorm bestaat niet. Voor baby’s niet, maar ook niet voor volwassenen. Het is dus niet gek als je baby wakker wordt in de nacht. Want ook volwassenen worden na elke slaapcycus wakker. Alleen volwassenen hebben geleerd om direct weer door te slapen en hebben het wakker worden dus vaak niet bewust door.
Bij een (pasgeboren) baby is dit vaak anders. Een pasgeboren baby wordt nog wakker in de nacht, al dan niet voor een voeding, en dat is oké. Echter is kun je wel verwachten dat een baby van 4 maanden al zo’n 5 á 6 uur achter elkaar kan doorslapen. Van een baby van 8 maanden mag je verwachten dat hij zo’n 10 a 12 uur achter elkaar slaapt.
Myrthe is gecertifieerd kinderslaapcoach en tevens oprichter van slaaptipsvoorbabys.nl
Slaaptipsvoorbabys.nl heeft als missie om ouders te informeren over het slaapgedrag van baby’s met als doel om meer (nacht)rust te creëren. Informeren gebeurd via artikelen op de website en via Instagram en YouTube.
Dit is waarom kinderen volgens een slaapcoach beter slapen in de auto