5x redenen om wél je work-out te skippen
Jezelf dwingen om vast te houden aan een strak schema en nóóit daarvan af te wijken gaat je niet dichter bij je doelen brengen. Gezond leven en regelmatig sporten is een levensstijl, niet een afspraak van een maand.
Bij iedere sport is het goed om minstens twee dagen in de week een rustdag te nemen om je lichaam te laten herstellen. Zo ga je blessures en spierpijn tegen. En nee, een rustdag hoeft niet te betekenen dat je de hele dag op de bank hangt. Een stevige wandeling of rustige yoga-les doen wonderen om te herstellen.
Skip je work-out
Hieronder vijf bekende scenario’s waarbij het prima is om even te gaan slapen (of die koekjes te eten) om meer energie te krijgen in plaats van jezelf te dwingen om te gaan sporten.
1. Nadat je slecht hebt geslapen
Sport en slapen zijn nauw aan elkaar verbonden. Studies laten zien dat regelmatig sporten de kwaliteit van je slaap verbetert. Maar, heb jij een paar nachten slecht geslapen? Ga dan liever even slapen in plaats van jezelf te dwingen om te gaan sporten. Tijdens je slaap herstelt je lichaam zich. Ga je bovenop je extreme vermoeidheid ook nog eens sporten, dan is dat extra stress voor je lichaam. En daarbij loop je meer kans om een blessure op te lopen. Neem dus liever een extra rustdag in dit geval!
2. Wanneer je verkouden bent
Regelmatig sporten zorgt voor een beter immuunsysteem. Maar, mocht je verkouden zijn dan is het oké om je sportavondje uit te stellen. Geef je lichaam de tijd om te herstellen. En daarbij, om nou de hele sportclub aan te steken is ook niet fijn. Twijfel je? Dan kun je de ‘hals-regel’ volgen. Heb je alleen symptomen boven je hals, dan is het geen probleem om te gaan sporten en kan het juist helpen om van je verkoudheid af te komen. Heb je ook onder je hals, in de rest van je lichaam, last? Wacht dan even totdat je helemaal herstelt bent. En gebruik ook altijd je verstand: jij weet het beste wanneer je lichaam iets wel of niet aan kan.
3. Omdat je gestrest bent
Huh? Zul je denken, sporten zorgt toch voor minder stress? Ja dat klopt, maar als het zo’n week is waarin alles fout lijkt te gaan kun je je work-out beter uitstellen. Handel in al je taken af, zodat je de volgende keer uitgerust en zonder zorgen aan je work-out kunt beginnen. Sporten betekent stress voor je lichaam, positieve stress daar niet van, maar nog altijd stress. Zit er een drukke week aan te komen? Train dan ietsje minder hard en probeer tijdens je dag wat meer te bewegen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die gestrest zijn meer last hebben van vermoeidheid en spierpijn na een zware training.
4. Omdat een vriendin een feestje geeft
Lachen en het naar je zin hebben kan net zo gezond zijn als een work-out. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je iedere happy hour moet zien als een speciale gelegenheid, je ‘moet’ nog steeds sporten. Als je meer dan één keer per maand je sport inruilt voor een feestje, dan wordt het tijd om je weekschema aan te passen. Ga bijvoorbeeld ‘s morgens sporten of doe wat meer overdag.
5. Als je een blessure hebt
Een beetje spierpijn na het sporten is niet erg. En als je later weer gaat sporten, dan loop je die spierpijn er waarschijnlijk uit. Heb je extreme spierpijn of ben je geblesseerd? Ga dan niet sporten. Ga je nu iets forceren, dan gaat je lichaam zich compenseren om maar niet het pijnlijke lichaamsdeel te gebruiken. Gevolg: je gebruikt de verkeerde spieren en krijgt nog meer last. Neem liever een paar dagen vrij. Mocht je na een aantal dagen nog met een pijnlijke knie of rug zitten, ga dan even naar je huisarts. Iedere blessure is namelijk weer anders en je arts kan je vertellen wat je moet doen en wanneer je weer kunt sporten.
Sportschool? Nee joh: 8 x work-outs voor als je het huis niet wil verlaten