5 redenen waarom ananas een superfood is
We leven in een tijd waarin bewustwording rond eten centraal staat. We eten het liefst zo puur mogelijk, om ons hoofd en lijf in de best mogelijke conditie te krijgen. Als dat ook voor jou geldt, zet dan de ananas zo snel mogelijk op je lijst van powerfoods!
Naast het feit dat ananas ontzettend lekker is, bevat deze tropische vrucht ook heel veel stoffen die behoorlijke gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Wij zetten er 5 voor je op een rij.
Vitamine C
Een van de belangrijkste redenen om ananas te eten; de vitaminen! Een portie ananas bevat ruim 130% van de dagelijkse benodigde hoeveelheid vitamine C. Dit zorgt voor een goede ondersteuning van het immuunsysteem, waardoor je minder snel ziek wordt.
Mangaan
Ook mangaan komt in hogere hoeveelheden voor in een ananas. Met het eten van één portie krijg je ruim 70% van dit belangrijke mineraal binnen. Mangaan en de aanwezigheid van calcium in ananas zorgen voor sterke botten. Ananas is daarom een hele belangrijke toevoeging in het dieet van mensen die minder of geen zuivel meer eten of drinken. Ook ondersteunt mangaan het groeiproces van voornamelijk de botten. Daarom is ananas ook perfect als toetje of snack voor je kinderen.
Bromelaïne
Dit is een verzamelnaam van meerdere enzymen. En deze dragen ontzettend veel bij aan een goede gezondheid!
Bromelaïne zorgt er in eerste instantie voor dat slijm zich minder ophoopt in keel en luchtwegen als je verkouden bent. Sommige wetenschappers beweren zelfs dat het drinken van ananassap 100 keer effectiever is dan het nuttigen van hoestdrank. Dat klinkt als een superfood, toch?
Maar bromelaïne heeft nog veel meer superpowers:
Kanker
Uit een onderzoek, gedaan in 2007, werd de effectiviteit van bromelaïne in ananas(sap) getest in vergelijking met een medicijn, genaamd 5-fluoracil. Dit medicijn wordt al 40 jaar gebruikt bij chemotherapie, maar het nadeel er van is dat het naast de zieke cellen, ook gezonde cellen aantast. Uit het onderzoek bleek dat bromelaïne effectiever bleek in de aanpak van kankercellen, door een proces in werking te zetten wat apoptose heet. Tijdens dit proces worden kankercellen vernietigd, terwijl gezonde cellen niet worden aangetast.
Ontstekingsremmer
Bromelaïne speelt ook een grote rol in het aanpakken van ontstekingen. Het kan gezien worden als een natuurlijke variant van ibuprofen. In de stof zitten metabolieten, die zwellingen in het lichaam tegen kunnen houden. Zodoende is het regelmatig eten van ananas aan te raden voor mensen die reumatische artritis hebben, maar ook voor mensen die last hebben van spieren, of met een sportblessure kampen. Regelmatige inname van dit superfood kan pijnklachten aanzienlijk doen afnemen.
Antioxidanten
Je lichaam staat constant bloot aan vrije radicalen. Dit zijn stoffen van buitenaf die jouw cellen kunnen aantasten. Antioxidanten beschermen hier tegen en helpen je lichaam om te ontgiften. Tijdens het ontgiftingsproces ontdoet je lichaam zich van deze schadelijke stoffen, die je lichaam bijvoorbeeld verlaten via urine, zweet of adem. 10 makkelijke manieren om je lichaam te ontgiften, lees je in dit artikel.
Vrij radicalen kunnen ook de voortplantingssysteem beïnvloeden. Daarom wordt het aangeraden om veel antioxidanten te eten als je zwanger probeert te worden. Antioxidanten kunnen helpen om de bloedstroom te verbeteren en weefselvorming in de geslachtsorganen te herstellen. Ook kunnen ze de kwaliteit en kwantiteit van zaadcellen verbeteren.
Vezels
Ananas is een vrucht die zowel rijk is aan oplosbare, als niet oplosbare vezels. Dat maakt het eten van ananas zeer geschikt voor mensen die problemen hebben met hun spijsvertering. Denk aan het prikkelbare darmsyndroom, diarree en constipatie. De stoffen in ananas stimuleren de peristaltische beweging van de darmen en bij vertering komen er stoffen vrij die helpen bij het verteren van voedsel.
Sommige wetenschappers zijn er ook van overtuigd dat het regelmatig eten van ananas kan helpen tegen astma, hart- en vaatziekten door de aanwezigheid van kalium. Het kan een hoge bloeddruk verlagen en ook depressie kan bestreden worden door de aanwezigheid van tryptofaan in deze superfood. Deze stof zorgt ervoor dat de hoeveelheid serotonine, het ‘gelukshormoon’ toeneemt.
Let op:
Het eten van ananas is heel erg gezond! Hou echter wel goed om in het achterhoofd te houden dat ananas ook een vrucht is die veel fruitsuiker bevat. Teveel ananas eten is daarom niet aan te raden.
Daarnaast zitten de meeste helende stoffen van ananas in de hoogste concentraties in de ananasstengel, ofwel het hart. Deze is nagenoeg niet eetbaar. Wil je alsnog hogere, gezonde hoeveelheden bromelaïne, kalium en mangaan binnen krijgen? Dan is een supplement verstandig.
Bron: Mens & Gezondheid