Peace, love & happiness: zo geef je iemand anders een geluksgevoel
Als je iemand anders helpt, belangeloos en zonder er wat voor terug te verwachten gebeurt er iets heel erg moois in de psyche. Je krijgt er namelijk het mooiste geschenk gratis voor terug: een positieve boost voor je hersenen. En een blijer medemens.
Door een pan soep bij een zieke moeder langs te brengen, de parkeermeter te betalen van iemand die zonder geld staat of af en toe spontaan een bezoekje te brengen aan de oude buurvrouw in de straat krijg je een enorme positieve boost en de ander ook.
Geluksgevoel
Famme geeft je 5 manieren om anderen (en daarmee jezelf) een geluk boost te geven. Meer win-win kunnen wij ons niet voorstellen:
Vraag ‘Wat kan ik voor je doen?’
En dan bedoelen we niet de inwisselbare zin ‘Als ik iets kan doen moet je het zeggen, hè?’ waarvan je weet dat de ander er nooit op in zal gaan. Of het nu in een werkmeeting is of privé bij een vriendin of schoolmoeder, laat merken dat je echt wilt weten wat je voor de ander kunt betekenen. Collega’s kunnen hun zorgen over het werk delen en voelen zich gehoord en voor een vriendin die net een kind gekregen heeft kan het een geschenk zijn als je haar oudste kind meeneemt voor een paar uur.
Heb onverdeelde aandacht zonder afleiding
Ja, dat is een makkelijke zul je denken, maar geef het even een moment van bezinking. Hoe vaak zijn we afgeleid als we met een ander praten tegenwoordig? De telefoon is constant in de buurt en voor je het weet gluur je of er een berichtje binnengekomen is. Of je kijkt met een half oog naar de tv als je man vertelt over zijn werkdag. Het is naast onbeleefd vooral ook een signaal dat je er niet met je volle aandacht bij bent. Ik heb een vriendin Marie-Louise en als ze met me praat is altijd volkomen in het gesprek, kijkt me altijd aan en laat met haar non-verbale gedrag (een hand op mijn hand), een begripvolle blik altijd weten dat ze 100% luistert naar mijn verhaal. En daarom vind ik het ook zo fijn praten met haar. Ik zou het haast een gave willen noemen. Je kunt dit gemakkelijk oefenen, zelfs bij het afrekenen van de boodschappen in de supermarkt. Ik woon in Zuid Afrika en daar is het gebruik om aan iedereen te vragen ‘Hoe gaat het met je?’ waarop altijd een kort gesprekje volgt. Ik heb dit enorm leren waarderen en mis dat als ik in Nederland ben. Contact, respect voor de ander die je tegenover je hebt door er ‘te zijn.’
Voer ‘liftgesprekjes’ met mensen
Een hele mooie in de categorie gelukkiger worden door connectie is het aangaan van gesprekjes of in ieder geval contact met vreemden. Liftgesprekjes noem ik ze. Je kent het wel dat je in de trein zit en iemand tegen je aan begint te praten. Meestal zit je er niet op te wachten en dat weet ik als geen ander als voormalige forens die 40 minuten in de trein zat naar werk in de ochtendspits. We bevinden ons maar al te vaak in ons eigen kleine wereldje, de cocon met communicatie naar de buitenwereld via onze telefoon. Onlangs hielp een man mij de trein in met mijn fiets waarna we aan de praat raakten en we een geweldig gesprek over reizen, Zuid Afrika (waar ik woon) en sociale etiquette hadden. Je moet het eens proberen: elke keer als je in de lift stapt of in een treincoupe zit tegen open contact te maken. ‘Hallo, hoe is het met u? In Angelsaksische landen zo ingeburgerd, maar bij ons voelt het een beetje gek. Alsof je de dorpsmafkees bent die tegen iedereen begint aan te lullen. Houd het vrijblijvend, niet pusherig. Sommige mensen zullen alleen glimlachen, maar een ander zal echt antwoorden en iets vertellen wat ze zelf graag kwijtwillen en waar jij nog eens een hele mooie ervaring uit zou kunnen halen.
Reageer op emoties die je denkt te zien
Het is niet voor iedereen weggelegd om in de zielenroerselen van anderen te kijken, maar kans is dat je vaak genoeg ziet of een collega, familielid, vriendin of kennis vrolijker, verdrietiger of somberder dan anders overkomt. Durf dit te benoemen. Het geeft de ander het gevoel echt gezien te worden. En door te vragen: ‘goh, je komt verdrietiger over op me dan anders, is er iets wat je kwijt wilt?’ geef je iemand de kans zich te uiten. Niet alleen geschikt voor negatieve emoties, juist ook bij blijdschap is niets geweldiger dan dit gevraagd te kunnen delen.
Leer vaker ‘ik hou van je’ zeggen
Ik weet niet wat het is met ons landje, maar op een of andere manier vinden we het gek om ‘ik hou van je’ te zeggen. Ja, tegen onze partner en kinderen, maar hoe vaak zeggen we deze vier geweldige woorden nu tegen een vriendin, broer of ander zeer belangrijk persoon in ons leven? Het heeft alles te maken met kwetsbaarheid. We grappen vaak over de overdreven manier waarop Amerikanen maar tegen iedereen ‘I love you’ zeggen, maar ik heb recentelijk besloten dat ik het juist mooi vindt. Soms voelt het fijner om tegen een vriendin te zeggen dat je houdt van haar doorzettingsvermogen, positivisme, lach maar toen ik vertrok uit Nederland en mijn vriendin Esther en ik echt ‘ik hou van je’ tegen elkaar zeiden voelde dat haast als een bevrijding. Ik kreeg er een instant geluksgevoel van dat nog heel lang nawerkte.
https://www.famme.nl/niet-zeggen-kind-driftbui/