Redactie
Redactie Kinderen 11 mrt 2020
Leestijd: 3 minuten

5 gouden slaaptips voor ouders van nachtbrakertjes

Doorslapen. Het is een magisch woord voor iedereen met een baby. Zeker als je na een paar maanden nog tig keer per nacht je bed uit moet, terwijl de kinderen van je vriendinnen ‘echt al-lang doorsliepen op die leeftijd’. Zou jij een moord doen voor een rustig nachtje? Misschien dat deze tips & tricks de truc doen.

Volgens Jennifer Waldburger, co-auteur van het boek The Sleep-Easy Solution zijn er een paar dingen die je als ouder kunt doen om het doorslapen te bevorderen. Geschikt voor alle nachtbrakertjes vanaf vier maanden:

1. Heeft je baby een speen? Snel afscheid van nemen!

Die speen raakt een baby ‘s nachts namelijk hartstikke vaak kwijt. Gevolg: paniek! Gevolg: huilen. Gevolg: jij wakker. Weer. Met acht maanden kunnen de meeste baby’s de speen zelf terug in hun mond te doen, maar wil je dat je kind toch echt eerder doorslaapt, dan pak je het zo aan volgens Jennifer.

‘Je hebt twee opties: óf de speen helemaal weg doen, óf de baby het ‘s nachts uit te laten huilen,’ zegt Jennifer. Jennifer heeft veel baby’s met dit probleem geholpen, waaronder haar eigen dochtertje toen ze vijf maanden oud was. ‘Het kostte me een paar dagen en het was best heftig, maar uiteindelijk kon mijn meisje weer gaan slapen zonder dat we haar de speen gegeven hadden’.

2. Maak gebruik van white noise

White noise kan een fantastische manier zijn om je baby ‘s nachts te laten doorslapen. Baby’s kunnen namelijk al wakker worden van het kleinste geluid: het aan- en uitknippen van je nachtlampje bijvoorbeeld. ‘Een white noise geluid zoals een ventilator kan er voor zorgen dat je baby relaxed wordt en gaat slapen’, aldus Jennifer. Geen zin om een apparaat hiervoor te kopen? Zoek online op ‘white noise MP3’ en je zult genoeg tracks vinden.

3. Sta ‘s nachts niet te lang bij je baby’s bedje

Als je baby nieuwe dingen leert (lees: kruipen, staan), is je baby ontzettend enthousiast. Zó enthousiast dat hij het liefste ‘s nachts zijn kunsten aan jou laat zien. Wees duidelijk dat het bedtijd is, en geen tijd om te spelen. Jennifer: ‘Blijf niet te lang bij je baby staan, maar loop na een tijdje weg. Je baby zal waarschijnlijk even gaan huilen, maar zal daarna hopelijk zichzelf lang genoeg kunnen entertainen totdat hij besluit om weer te gaan slapen’.

Blijft je baby echter huilen? Dan is er wellicht sprake van verlatingsangst. Kalmeer je baby in dat geval een paar minuten, zeg dat je elkaar straks weer ziet en verlaat daarna de ruimte.

4. Minder met ‘s nachts (borst)voeding geven

Word je regelmatig wakker gemaakt door je baby omdat hij wil drinken en is je kind al een paar maanden oud? Overleg met het consultatiebureau of en hoe je dit af kunt bouwen.

De meeste baby’s kunnen met zes maanden namelijk prima af zonder nachtvoeding, maar vinden het gewoon heel gezellig dat momentje met mama (of papa). Doe daarom ook geen fel licht aan en begin niet vrolijk tegen je baby te praten als ‘ie ‘s nachts wordt gevoed.

5. ‘Pick Up, Put Down

Ook het proberen waard: de ‘Pick Up, Put Down’ methode. De naam van de methode zegt eigenlijk precies hoe de methode werkt: wanneer je baby niet kan slapen en huilt, pak je ‘m op en wieg je hem totdat hij weer slaperig is. Daarna leg je ‘m weer in z’n bedje. Dit herhaal je net zolang totdat je baby uiteindelijk in slaap valt. Meer over deze methode vind je hier.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme