30 x de meest populaire Middeleeuwse jongensnamen
Als je nu hoort dat een jongetje Jan, Piet of Hendrik heet, dan zeggen mensen vaak: ‘Wat leuk, zo’n ouderwetse naam!’ Maar vergis je niet, dat zijn relatief supermoderne namen. Althans, als je ze vergelijkt met deze 30 jongensnamen die rond de Middeleeuwen heel populair waren in Nederland.
Ere wie ere toekomt: ik ben gek op de site vernoeming.nl!
Clauwaert
Zou ‘klimmende leeuw’ kunnen betekenen. Hij moet ‘m waarschijnlijk wel erg vaak spellen voor de juf of meester.
Dapper
Dat moet wel een moedig ventje worden!
Eland
Afkorting van Adelland. En natuurlijk dat mooie, kerstachtige dier. Maar of het vandaag de dag ook nog een leuke, mooie jongensnaam is?
Elegast
Betekenis: ‘edele vreemdeling’. Misschien voor nu enigszins ingehaald door de tijd, al was het maar omdat jongeren het iets te vaak hebben over een ‘gast’ als ze het over een man hebben (‘Hey gast!’).
[source id=”attachment_120319″ align=”none”][/source]
Evermoed
Letterlijke betekenis: ‘zo moedig als een ever’. Misschien niet echt het eerste waar je aan denkt als je op zoek bent naar een soepele, stoere naam voor je zoon.
Ferguut
De Engelse en Franse vorm is Fergus, maar in het Nederlands is het Ferguut.
Fierabras
Fierabras was een Saraceense prins uit de chansons de geste rond Karel de Grote – een van de bekendere verhalen uit de Middelnederlandse tijd.
Griffoen
Grijpvogel. Maar volgens Wikipedia eentje met een bijzondere ‘lading’: een hybridisch fabeldier dat de heerschappij over twee rijken symboliseert: over de aarde (zijn leeuwenlichaam) en over de lucht (de kop en de vleugels van een adelaar).
Haeck
In de geschiedenisboeken (en websites) geen duidelijke betekenis terug te vinden.
Hamer
Misschien een tikkie ‘brute’ naam, maar zeker niet ondenkbaar.
Havik
Anno misschien nu iets lastiger, omdat ‘havik’ in politieke zin vaak wordt gebruikt om een leider met een hardhandig, confrontatiezoekend beleid te duiden.
Herbaren
Hmmmm, ik zie het niet gebeuren.
Kraft
Er zijn volgens de historie wel een paar aansprekende figuren geweest met de achternaam ‘Kraft’, maar echt toonaangevende voorbeelden van Kraft als voornaam lijkt niet te vinden. Een betekenis helaas ook niet.
Muloc
Als je zoekt naar de oorsprong en de betekenis van de naam, kan ik persoonlijk helaas niet heel veel vinden. De naam heeft iets ‘sprookjesachtig’, het had ook een karakter in een Oosterse mythe kunnen zijn. Het is hoe dan ook een prachtige naam die mijns inziens best een comeback verdient.
Ter inspiratie: 30 x bijzondere Keltische kindernamen.
Palmerijn
‘Een schoone historie van Palmerijn van Olijve’ is een bekend Middeleeuws verhaal – vertaald van de van oorsprong Spaanse ridderroman Palmerín de Oliva (voor het eerst uitgegeven in 1511). Stiekem klinkt het iets meer als een vrouwelijke naam in de oren, maar behoorde toch echt tot het lijstje meest populaire jongensnamen.
Paridaen
Kwam ook voor als Paridon of Paridane, afkomstig uit het vroeg-Middelnederlands. Betekenis: niet bekend.
Pelgrim
Niet heel verwonderlijk dat in een gelovig tijdperk als de Middeleeuwen (en de eeuwen ervoor en erna natuurlijk ook) een naam als ‘Pelgrim’ het goed deed. Anno nu misschien iets minder voor de hand liggend.
Poes
Bijzonder je te realiseren dat er vroeger mannen rondgelopen hebben met die naam, vooral in de regio Zeeland (waar de naam van oorsprong vandaan komt). Van dit lijstje naar mijn bescheiden mening de minst waarschijnlijke die ooit een comeback gaat maken.
[source id=”attachment_120321″ align=”none”][/source]
Riddelof
Ik kan er met de beste wil van de wereld niets van maken en me ook niet voorstellen dat er anno 2016 ouders zijn die hun zoontje Riddelof zouden noemen. Eventueel ‘Riddel’?
Rovere
Betekenis: dwaler – wanderer in het Engels. Je hoort anno nu trouwens regelmatig over de geboorte van Rover.
Saal
Misschien ligt ‘Saul’ meer voor de hand om vandaag de dag te gebruiken, want Saal…? Niet echt. Tenzij je heel vaak gebruik maakt van de SAAL-corridor, de spoorverbinding Schiphol-Amsterdam-Almere-Lelystad.
Splinter
Ook vandaag de dag nog altijd een best wel populaire, stoere jongensnaam.
Storm
Net als Splinter en Rover, hoor je ook relatief vaak de naam Storm voorbij komen.
Troveis
Een aan een ridderroman ontleende naam, die omstreeks de 13de eeuw opkomt en in de 15de eeuw weer uitsterft. Daartussenin schijnt ‘ie erg populair geweest te zijn.
Unarch
Zoek het op op het wereldwijde web, en Unarch lijkt geen directe betekenis te hebben. Dat mag de pret op zich niet drukken, zeker als je wil dat je zoon de enige in z’n klas (op de hele school) is die zo heet. Succes gegarandeerd.
Valk
Een roofvogel, een zeilboot en een bijzondere jongensnaam inéén.
Walewein
Deze lijkt mij persoonlijk toch echt onmiskenbaar rijp voor het museum.
Wisent
Een rund, verwant aan de bizon, dat in Europa voorkomt. Maar met een beetje creativiteit kun je het ook herleiden naar het Engelse ‘wise’ of ‘wisdom’.
Ysoreit
Euh… ja. Nou ja, het kan.
Zoeteman
Mooi dat vroeger dingen vaak bij de naam genoemd werden: waarschijnlijk verkocht Zoeteman snoep of ijs. Of niet. Of het anno 2016 ook een leuke jongensnaam is – met of zonder passende betekenis – valt nog enigszins te bezien.
Volgende week lees je de meest populaire Middeleeuwse meisjesnamen!
Toch liever iets eigentijdser? Dit waren de eerste helft van 2016 de meest populaire babynamen.