veraguldemeester
veraguldemeester Zwangerschapskalender 23 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

24 weken zwanger

24 weken zwanger, voor veel aanstaande ouders is het een nieuwe mijlpaal. Dit komt omdat artsen de grens tussen wel en niet behandelen na de geboorte op 24 weken hebben bepaald.

Dit betekent dat als je onverhoopt eerder bevalt, artsen hoogstwaarschijnlijk hun best zullen doen om ervoor te zorgen dat jouw kleintje blijft leven. Garanties zijn er echter nooit, en veel premature baby’s kunnen hier in elk stadium last van ondervinden. Bewaar dus de rust, probeer goed te slapen en scherp te zijn op plotselinge veranderingen.

Jouw baby in week 24

Je baby is met 32 centimeter inmiddels langer dan een lineaal! Het gewicht zal rond de 560 gram liggen. Je baby is qua grootte nu vergelijkbaar met een kleine cantaloupe meloen.

In deze week zullen de wenkbrauwen en wimpers van je baby gaan groeien. Ook wordt de huid minder transparant en meer roze in de komende weken. Ook zal er steeds meer vet opgeslagen worden. Daar heeft je baby nu nog erg weinig van. Alle organen zijn echter zo goed als klaar om buiten de baarmoeder te functioneren. De longen zijn hierop echter een uitzondering. Dit is de reden waarom artsen aanstaande moeder die te vroeg dreigen te bevallen vaak een injectie geven met medicatie om de longen versneld te rijpen.

Jouw lichaam in week 24

Nu je 24 weken zwanger bent, zou je voor het eerst een ‘harde buik’ kunnen gaan ervaren. Sommige moeders hebben hier al veel eerder last van, anderen helemaal niet. Het zijn kleine krampjes in je buik, waarbij je baarmoeder en buik in plaats van zacht en soepel opeens heel hard aanvoelen. Dit kan een vervelend gevoel geven. Dit is je baarmoeder die als het ware oefent voor de persweeën van een bevalling. Je hoeft absoluut niet bang te zijn dat je vroegtijdig gaat bevallen; soms heb je meerdere van dit soort harde buiken op een dag. Er is vaak een verband met teveel beweging of uitputting. Zie het als een waarschuwing van je lichaam dat je misschien teveel hooi op je vork hebt genomen. Neem dus vooral rust als je last hebt van harde buiken.

Nemen de krampen echter toe, of vind je dat je er wel heel veel last van krijgt? Laat dit dan even weten aan je verloskundige. Kramp kan echter ook steeds vaker doorschieten in je benen. Veel zwangere vrouwen klagen over kramp in de kuiten of bovenbenen. Dit kan duiden om uitdroging, dus probeer elke dag genoeg water te drinken. Regelmatig stretchen kan ook zeker verlichting bieden.

Checklist 24 weken zwanger

  • Zijn jij en de vader van je baby niet getrouwd? Dan is 24 weken zwanger een verstandig moment om je partner zijn kind te erkennen voor de wet. Er wordt vaak aangeraden om dit rond week 24 geregeld te hebben, mocht de baby te vroeg geboren worden. Wordt jouw baby prematuur geboren en heeft je partner zijn kind nog niet erkend? Dan zal je baby automatisch jouw achternaam krijgen. De erkenning alsnog aanvragen zodra de baby er al is en de achternaam alsnog veranderen, is een stuk ingewikkelder.

23 weken zwanger25 weken zwanger 

7 belangrijke tips voor jonge en aanstaande vaders (van jonge vaders)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme