Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Zwanger 23 sep 2024
Leestijd: 4 minuten

Dit wil je weten over de 20-wekenecho

Wanneer je net zwanger bent, komt er nogal wat informatie op je af. Afspraken met de verloskundige, bloedprikken, echo’s… Allemaal dingen die je gaat meemaken tijdens je zwangerschap. De 20-wekenecho is een van die dingen. Deze krijg je wanneer je tussen de 18 en 21 weken zwanger bent. Hieronder vertellen we je alles wat je moet weten over de 20-wekenecho.

Tijdens je zwangerschap krijg je drie standaard-echo’s als je dat wilt. Je hebt hierin zelf de keuze, het hoeft dus niet. De eerste is de termijnecho waarbij wordt bepaald hoe lang je zwanger bent en wat je uitgerekende datum is. Deze vindt plaats tussen de 10 en 13 weken zwangerschap.

De 20-weken echo: een medisch onderzoek

Daarna volgt de 13-wekenecho. Deze vindt plaats tussen de 12+3 en 14+3 weken zwangerschap. Dit is een medisch onderzoek waarbij eventuele lichamelijke afwijkingen opgespoord worden. Vervolgens krijg je tussen de 18 en 21 weken zwangerschap de 20-wekenecho.

De 20-wekenecho is ook weer een medisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen bij je baby. Deze echo lijkt erg op de 13-wekenecho, alleen zijn bij de 20-wekenecho nog meer details te zien. Zo wordt er uitgebreid gekeken naar de organen van je baby en of er voldoende vruchtwater is. Afwijkingen waarop gecheckt wordt zijn onder andere:

  • open rug of schedel
  • waterhoofd
  • hersenafwijkingen
  • open gehemelte/schisis
  • hartafwijkingen
  • afwijkingen aan organen
  • afwijkingen van groei

De 20-wekenecho duurt ongeveer een half uur. Je hoeft zelf niets te betalen voor deze echo.

Afwijkingen bij de 20-wekenecho

De voorlopige uitslag van het onderzoek krijg je meteen bij de 20-wekenecho te horen. Bij 95 van de 100 zwangeren zijn er geen aanwijzingen voor afwijkingen te doen. Soms is er een afwijking te zien die niet ernstig is en vanzelf kan ‘oplossen’. In dat geval hoef je geen vervolgonderzoek. Worden er wel afwijkingen gezien die verder onderzoek nodig hebben, dan krijg je een vervolgonderzoek aangeboden. Je mag zelf kiezen of je dat wel of niet wil.

Dat kan nog een echo zijn, in het ziekenhuis. Soms een bloedonderzoek of vruchtwaterpunctie. In enkele gevallen komt een aandoening naar voren uit de onderzoeken. Sommige ouders komen daardoor voor een moeilijke keuze te staan om de zwangerschap vroegtijdig af te breken of het kindje met aandoening te laten volgroeien in de buik.

Een afwijkende uitslag na de 20-wekenecho: ‘Dagen leken weken te duren’

Loes (32) is moeder van twee en kreeg bij haar tweede een afwijkende uitslag tijdens de 20-wekenecho.

“Bij de tweede denk je over alles wat makkelijker, maar dat hadden we met de 20-wekenecho echt onderschat. Het was vrij naïef zoals we naar de leuke echo – zo was het bij onze dochter namelijk – gingen. We gingen weer ons kleine mannetje zien tenslotte! De echoscopist bleef heel lang dezelfde plek bekijken, was stil en zei opeens dat ze het later nog een keer wilde zien. Als leek heb je geen idee wat ze bekijkt, maar meteen voelden wij spanning.

Het bleek na nog meer controles dat de hersenkamers te groot waren. We moesten naar het AMC om verder onderzoek te krijgen. Vanaf het eerste moment had ik gezegd dat ik niets ging opzoeken, maar het was mijn moeder die mij huilend opbelde, omdat ze het had opgezocht. Die paar dagen leken weken te duren. Je ratio zegt dat nog niets bewezen is, maar je hebt al allemaal scenario’s in je hoofd afgespeeld. Bizar hoe je je dan druk kan maken om iets wat er nog niet is.

Bij het AMC bleek alles anders te zijn. De echoscopist had meteen het apparaat op de juiste plek en zei binnen vijf seconden dat ze niets raars zag. We snapten er niets van, maar zij ook niet. Na drie controles moest ze concluderen dat het apparaat van de echopraktijk verkeerd heeft opgemeten, haar apparatuur was veel geavanceerder en we hoefden ons geen zorgen te maken. De leuke echo die we dachten te krijgen na de 20-wekenecho, hebben we nog van haar gekregen. Ze heeft nog nooit zo snel geconcludeerd dat het niets was en wilde ons nog wat mooie kiekjes geven. Eind goed al goed!”

Meisje of jongen?

Bij de 20-wekenecho kijkt de echoscopist aan het einde van het medische onderzoek naar het geslacht van je baby. Als je dat graag wil weten, kan je dit aangeven bij de verloskundige of echoscopist die het onderzoek uitvoert.

Moeder Sanne kreeg een afwijkende uitslag na de 20-wekenecho, lees hier haar verhaal. Ook het zoontje van Debbie bleek een afwijking te hebben, namelijk een schisis.

Ravens baby heeft zeldzame aangeboren afwijkingen: ‘Ik kon het geen plek geven’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme