veraguldemeester
veraguldemeester Zwangerschapskalender 23 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

18 weken zwanger

Grote kans dat alles in je dagelijkse leven nu draait om het kleintje in je buik. Je bump zal waarschijnlijk nu zichtbaar zijn voor de buitenwereld, en wie weet voel je je baby af en toe al schoppen.

Hij of zij groeit in deze weken zo snel, dat deze schopjes steeds duidelijker merkbaar zullen worden. Nu je baby zo snel groter wordt, is het vanaf dit moment niet meer aan te raden om langdurig op je rug te liggen. Je baby en de baarmoeder worden nu dermate zwaar, dat de kans bestaat dat je belangrijke bloedvaten door het gewicht afsluit. Hoog tijd om een comfortabele slaaphouding op je zij te gaan zoeken!

Jouw baby in week 18

Schopjes, slokjes en plasjes; je baby is ontzettend levendig in je buik, ook al voel je de helft er waarschijnlijk nog niet van. De grootste organen zijn aangelegd, wat betekent dat je baby nu alle tijd heeft om groter te groeien. Hij of zij gaat steeds meer organen gebruiken, zoals de niertjes en de blaas.

De baby neemt nu regelmatig kleine slokjes van het vruchtwater, en scheidt deze ook weer uit. Een groot deel van je vruchtwater aan het einde van je zwangerschap is dan ook urine van je baby, maar zo ziet of ruikt het absoluut niet. Het hoofdje van je baby is nu ongeveer 1/3e van zijn of haar totale lichaamsgewicht, dat nu ongeveer 150 gram is. Dat is vergelijkbaar met een artisjok of een paprika.

Jouw lichaam in week 18

Je lichaam staat in week 18 volledig in zwangerschapsmodus. Zowel je baby als je baarmoeder groeien nu snel, wat betekent dat ze steeds meer ruimte innemen in jouw lichaam. Dit kan gepaard gaan met kwaaltjes, zoals obstipatie, kramp en slapeloosheid. Gelukkig is hier genoeg tegen te doen. Probeer in het geval van obstipatie je broodinname wat te verminderen; dit is vaak de oorzaak van verstopping. Eet veel vezels en begin je dag eerst met een glas water op nuchtere maag, of een glas versgeperste bleekselderijsap. Dit doet wonderen voor je stoelgang!

Ook krampen zullen zich steeds vaker voor gaan doen nu je 18 weken zwanger bent. Vrouwen ervaren dit vooral in de benen. Dit kan tegengegaan worden door het drinken van veel water en regelmatige massages, maar denk ook eens aan een magnesium supplement, dat goedgekeurd is voor zwangere vrouwen. Veel vrouwen hebben hier een tekort van, zonder dit te weten!

Omdat je minder lekker ligt, slaap je misschien ook wat slechter. Probeer jezelf een zijligging aan te leren, en ondersteun je lichaam eventueel op bepaalde plekken met kussens. Een langwerpig voedingskussen kan nu al van pas komen!

Checklist 18 weken zwanger

  • Nu je bijna op de helft van je zwangerschap bent, gaat je lichaam enorm veranderen. Probeer je dieet daarop aan te passen. Denk ook eens aan supplementen die jou en je baby ten goede kunnen komen, zoals vitamine B, magnesium en genoeg calcium. Onderzoek hoe je dit in je dieet in kan bouwen, of welke supplementen geschikt zijn voor jou.
  • Als je nog geen afspraak hebt gemaakt voor je 20-wekenecho, is dit het moment! Bespreek met je verloskundige wat het beste moment is. Vaak wordt de 20-wekenecho net 1 of en een paar dagen voor de 20 weken gemaakt. Tijdens deze echo wordt er heel secuur gekeken naar de gezondheid en mogelijke afwijkingen van je kindje, dus dit is een belangrijke mijlpaal!

17 weken zwanger19 weken zwanger 

5x dingen die jij wilt weten voor je tweede zwangerschap

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme