15 dingen die ik leerde van reizen met kinderen onder de 4 jaar
Reizen met kinderen mag je gerust een uitdaging noemen, maar ik kan uit ervaring vertellen dat het prima te doen is. Natuurlijk: er stoot altijd wel iemand z’n chocolademelk om, of er wordt er eentje reisziek. Maar om nou per se naar een camping om de hoek te gaan omdat je kids nog klein zijn; onzin!
Reizen en kleine kinderen gaan goed samen mits je rekening houdt met de bestemming, de manier van reizen, de accommodaties en de tijdsbesteding. Voor de kinderen moet het ook leuk zijn. Mijn man en ik hebben twee keer een roadtrip van een maand door Amerika gemaakt; eerst de Oostkust (met kind van 1,5), later de Westkust (met kind van 4 en 1).
Reizen met kinderen
Wij weten nu: je moet anders leren reizen met kinderen erbij. En natuurlijk maak je weleens foutjes gedurende de reis. En er komen ook vast verrassingen op je pad. Maar wellicht kun je hiermee alvast wat van die ‘verrassingen’ voor zijn of er in elk geval je voordeel mee doen.
1. Reis je met een baby? Maak gebruik van de voordelen
Een wiegje in het vliegtuig waar je baby in kan slapen. Een flesje dat de stewardessen even voor je baby klaarmaken. Je krijgt serieus veel voor elkaar als je met een baby reist.
Wij stonden na een vlucht van tien uur met onze dreumes en kleuter in een ontiegelijk lange rij voor de Amerikaanse douane. Het zou minimaal nog 3 uur duren voordat we bij de douane waren. Tot er een lieve Amerikaanse dame in de rij ons zei dat, omdat we met een baby reisden, we vast niet in de rij hoefden te staan.
Ik ging naar een douanebeambte. En jawel. We mochten doorlopen omdat we met een baby reisden. Gebruik (of misbruik) dus je status als ouders-van-een-baby vooral. Dat kan nooit kwaad.
2. Neem cadeautjes en snacks mee voor in het vliegtuig
Het werkt. Echt. Je geeft ze om de zoveel tijd een cadeautje en ze zijn weer even zoet. Hoewel, dat werkt bij peuters en kleuters, maar om eerlijk te zijn, had het niet zoveel effect op onze 1-jarige zoon.
3. Als je net hebt leren lopen, wil je dat graag showen
Onze jongste wilde dolgraag zijn loopkunsten showen aan het dankbare publiek (de medereizigers). Oké, het is (veel) minder erg dan een jankende baby, maar ik heb nog nooit zoveel achter mijn kind aangerend in een vliegtuig als tijdens die reis.
4. Kinderen gooien drankjes om. Worden vies. En kotsen
En ja, dit hebben we in één vlucht meegemaakt. Onze oudste (toen 4) gooide op het vliegveld zijn beker chocomel om, vol over zijn broek. Ik had alleen een setje reservekleding bij me voor de jongste (toen 1) en heb geprobeerd met wat water de boel schoon te maken. Het werd alleen maar erger. Vervolgens werd de oudste in het vliegtuig ook nog misselijk en kotste zó over z’n dekentje heen. Dus belangrijke les: neem altijd reservekleren voor al je kinderen mee.
5. Zorg dat je altijd desinfecterende handgel op zak hebt
En maak je dan niet meer continu druk over bacteriën. Gewoon regelmatig de handen van je kids ‘wassen’ met dit zeep-zonder-water (want dat is wat het is). Op reis weten ze bij ons niet beter dan dat ze een aantal keer per dag op die manier hun handen wassen.
6. Je doet ervaringen op die je nooit meer zult vergeten
Veel mensen zeiden tegen ons: ‘Sleep die kinderen toch niet zo ver mee, ze herinneren er zich later toch niks meer van.’ Maar ze vergeten dat wij herinneringen voor het leven gingen maken. Juist met die kleine mannen van ons. Zo vindt onze oudste het erg stoer dat-ie al twee keer in New York is geweest.
7. Een camper is ideaal als je met kleine kinderen reist: je hebt je huis altijd bij de hand
Als je reist met een baby of dreumes – die nog in de luiers zit en nog af en toe een slaapje doet – dan is niets fijner dan continu je huis bij je te hebben. Gaan jullie een stadje in om te winkelen? Eerst even snel de baby verschonen. Staan jullie op een strandje met de camper? Dan kan je kind zijn middagslaapje mooi in de camper doen terwijl jullie ervoor liggen.
8. Plan ook momenten voor jullie tweetjes in
Bijvoorbeeld als de kids op bed liggen. Wij hadden een hoop series op onze laptop en keken zo elke avond buiten aan de picknicktafel onze favoriete series of een film. En liet het weer het niet toe, dan lagen we op ons bed in de camper series te kijken. Nog steeds als we de tune van bijvoorbeeld Californication horen, zijn we in gedachten weer in Californië in (of voor) onze camper.
9. Als je aandacht krijgt, geniet daar dan ook van
Onze jongens waren beiden cuties om te zien toen ze klein waren. Dat resulteerde in veel ‘aaah’s en ‘ooh’s en ‘oh, he’s so cute! How old is he?’ En nog meer van dat soort random gesprekjes. Heerlijk. Want wie is er nu niet trots op z’n kind? Fijn toch als het alle aandacht krijgt? Geniet ervan en bedenk dat het later best eens anders kan zijn, als het slungelige, verveelde pubers worden die tegen hun zin in meegaan op vakantie.
10. Een jetlag met kinderen is niet fijn
Ik heb altijd veel last gehad van jetlags. Althans, dat dacht ik. Tot ik kinderen had. Toen kwam ik erachter dat een jetlag in je uppie niets is vergeleken met een jetlag met kinderen. Het gaat namelijk als volgt: je ligt wakker in bed jezelf te dwingen om in slaap te vallen. Ben je eindelijk in slaap gevallen, wordt één van je kinderen rond 4.00 uur wakker. Je probeert met je kind weer te gaan slapen, wat ongeveer twee uur duurt. En dan. Dan wordt je andere kind wakker. Gelukkig is dit na twee nachten wel over.
11. De iPad is een onmisbaar item
Echt. Ik heb bewondering voor ouders die reisden met twee of meer kinderen voordat de iPad überhaupt bestond. (En dan heb ik het nog niet eens over de dvd-schermpjes in de auto, hoe deden ze dat zónder?). Respect. En je mag zeggen wat je wil over kleine kinderen die tegenwoordig te veel achter schermpjes zitten. Maar in het vliegtuig of onderweg in de auto of camper is een iPad echt een Godsgeschenk. Punt uit.
12. Je ontmoet nog eens iemand
Dit is echt een van de voordelen van reizen met kids. Ongeacht of jullie de taal spreken van het land waar je bent, kinderen krijgen aandacht en door aandacht kom je in contact met mensen. ‘Where are you guys from? Amsterdam? We know people in Amsterdam!’ Die keer dat we op een nogal trailer trash-achtige camping stonden en in gesprek raakten met een zwaar getatoeëerde, dikke, ordinair ogende man met gehavend gebit, reageerden we in eerste instantie nogal huiverig. Maar binnen no time vertelde hij openhartig dat hij geen recht had op een uitkering en daarom met zijn hele gezin door Amerika trok, steeds op zoek naar een nieuwe baan. De dag dat we doorreden naar een nieuwe locatie, stond deze man met zijn hele gezin ons in de zeikende regen uit te zwaaien. Om acht uur ‘s ochtends! Mooi toch?
Slechte smoesjes om niet met je kinderen te reizen (en waarom ze niet gelden)
13. Lang leve het compromismodel
Als dingen niet volgens plan gaan tijdens de vakantie, kan dat behoorlijk irritant zijn. Je hebt zo lang uitgekeken naar je reis, en als het dan allemaal fout gaat, voelt het alsof je kostbare vakantietijd verdoet met gestress. Ik weet nu dat reizen met kinderen gepaard gaat met het aanpassen van je verwachtingen en leren compromissen sluiten. Wissel het museum af met een speeltuin. En als je die ene dag gaat winkelen, zorg dan ook dat je die dag afsluit met een bezoekje aan een zwembad. Om maar eens wat te noemen. Dat brengt me op het volgende punt:
14. Water is altijd goed
Als jij en je lief een natje en droogje willen, denk dan aan water voor je kinderen. Ik heb het nu niet over drinken, maar over al het water waar in of mee te spelen valt. Een fontein, een beekje, een strand, een badje of gewoon een ton met water. Als ze kunnen spetteren, steentjes gooien, eendjes voeren of kikkervisjes vangen dan is het eigenlijk al goed en is de kans vrij groot dat jullie rustig van jullie wijntje(s) kunnen genieten. En ja, natuurlijk ga je ergens zitten met goed zicht op de kids, dat lijkt me overbodig om te zeggen.
15. Huisregels gelden niet op vakantie
In hetzelfde reglement waarin staat dat het voor mama oké is om elke dag een glas wijn te drinken rond lunchtijd (toch?), staat ook dat de meeste regels voor je kinderen de deur uitgaan als jullie op reis zijn. Ze blijven meestal op tot ver na hun eigenlijke bedtijd, het is prima als ze een paar ochtenden achterelkaar pannenkoeken met stroop willen eten en ze kunnen ‘s ochtends best een uur op de iPad kijken, terwijl wij nog even uitslapen.
Wat maakt het uit? Het is vakantie. Relax!
Wil jij ook reizen met je kleine kinderen? Praat erover op Famme’s Facebook.