12 manieren om de gemeenste mama te zijn (maar leuke kids groot te brengen)
Opvoeden. Het is een enorme klus. En als moeder doe je het al gauw fout in de ogen van je kind. Maar ja…
Als je kinderen tegen je zeggen dat je gemeen bent, beschouw het dan vooral als een compliment. Ouders in deze tijd beschouwen hun kinderen steeds vaker als een gelijke waar mee onderhandeld kan worden. We verwennen onze kinderen tot op het bot, wat ze op de langere termijn geen leuker mens maakt. Volhouden dus, moeder. Ook al denken ze dat je gemeen bent, later zullen ze je prijzen.
‘Ik haat je!’ Waarschijnlijk krijg je het rond het zesde jaar als moeder voor het eerst naar je hoofd geslingerd. Reden? Waarschijnlijk een verbod op de iPad wegens verslaafd gedrag. En ook al weet je dat het moment gaat komen, wanneer je oudste dit voor het eerst tegen je zegt, doet dat toch pijn.
Moederloeder de opvoeder
Maar hoe goed jouw kind ook vind dat zijn reden is (‘Maar mijn vriendjes mogen het ook allemaal!’), geef niet toe! Jij bent de moeder en dus de opvoeder.
Lees deze twaalf manieren om de gemeenste mama in de wereld te zijn, maar daardoor de leukste, aardigste en gezondste kinderen groot te brengen.
1. Zorg dat je kinderen op tijd in bed liggen
Het is eigenlijk een no brainer. Kinderen hebben slaap nodig, veel slaap. Om te kunnen presteren op school, hoe jong ook, is uitgerust zijn van groot belang.
Maar geen enkel kind wil op tijd naar bed. Ze zullen zeggen dat ze niet moe zijn, en zo ziet het er soms ook uit wanneer het heen en weer springende stuiterballen zijn zo tegen de avond. Ze zullen tegenstribbelen, maar met een met-mij-valt-niet-te-spotten houding zullen ze snappen dat het menes is en eieren voor hun geld kiezen.
Groot voordeel: je hebt zelf ook meer tijd.
2. Verwen ze niet elke dag met snoep, toetjes en lekkers
Zoetigheid bewaar je liever voor speciale gelegenheden of het weekend. Daarom heet het ook ‘(af-en-)toetjes.’ Als je ze elke dag maar snoepgoed en zoetigheid na het eten geeft waarderen ze iets lekkers ook niet meer. Dan wordt het een gewoonte. Gezond is het niet en op latere leeftijd kunnen ze er alleen maar last van hebben dat ze vroeger alles mochten eten.
3. Laat ze sparen en betalen voor spullen die ze graag willen
Als je iets echt wil (buiten verjaardagen, Sinterklaas en Kerst) laat ze het dan zelf kopen, met eigen verdiend geld. Zo werkt het al heel snel in hun latere leven. En hoe eerder ze met geld, sparen en uitgeven in aanraking komen, des te beter ze de waarde van iets zullen begrijpen.
Al ben je de rijkste ouder op aarde, leer ze de waarde van geld. Het zal ze ook een gevoel van trots geven als ze voor een gadget, spel of coole pet zelf gespaard geld gebruiken.
4. Manipuleer niet het leven voor je kinderen
Regels zullen gelden in je hele leven, dus maak het leven van je kind niet te gemakkelijk door het te manipuleren als het even tegenzit.
Krijgen ze niet de plek die ze willen op het voetbalveld of de rol in het eindejaars toneelstuk? Ga het niet voor ze fixen. Door te leren om te gaan met minder ideale omstandigheden leren ze het te accepteren en er mee te dealen.
Als je dit als kind niet leert, zullen ze als volwassenen tegen flinke problemen aanlopen.
5. Laat ze moeilijke dingen doen
Ga je kind niet te snel helpen als iets niet lukt. Zeker bij de eerste kun je wat te voorzichtig zijn. Niets geeft je kind meer zelfvertrouwen en een boost dan iets zelf uitzoeken en door te vallen en opstaan verder te komen.
6. Geef ze al vroeg een horloge en wekker
Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met je kind te leren zijn/haar eigen tijd te managen. Je kunt er niet 24/7 zijn en het is heel waardevol als je kleuter bij het afgaan van de eierwekker weet dat hij/zij de tv uit moet zetten. Je zult je verbazen hoe goed ze daar in mee kunnen gaan.
7. Koop niet meteen het nieuwste en gaafste
Leer je kinderen blij te zijn met wat ze hebben en niet altijd meteen de nieuwste gril te moeten aanschaffen. Star Wars, Cars, Paw Patrol, voetbalspelers. Het een is nog niet in of er moet een nieuw boek en nieuwe kaartjes aangeschaft worden.
Door met de teleurstelling om te kunnen gaan dat je niet meteen alles kunt krijgen ben je ook minder vatbaar voor gevoelens van achtergesteld of zelfs ongelukkig zijn.
8. Laat ze het gevoel van verlies ervaren
Als er een stuk speelgoed kapot gaat, vervang het niet. Hier worden waardevolle lessen geleerd in het jonge leven dat je voorzichtig met je spullen moet zijn.
Door te leren verantwoordelijkheid voor je acties te nemen groeien ze met een besef op van wat belangrijk is.
9. Controleer mediagebruik
Het is een moeilijke, maar als andere kinderen al wel films mogen kijken of games mogen spelen die in jouw ogen niet geschikt zijn voor je kind, blijf dan bij je besluit. De grenzen lijken flink op te rekken in wat een kind al allemaal kan zien. Eén ding is zeker: je bent niet te truttig.
10. Leer ze excuses aan te bieden
Door je kind te leren op te biechten als ‘t stout of ongehoorzaam is geweest of iets onaardigs heeft gedaan, leer je ‘t te beseffen dat bepaald gedrag consequenties heeft.
Schuif pesten, achterbaksheid, liegen en gemeen gedrag niet onder het tapijt. Geef ze mee dat als je ‘t verknalt, het lef moet hebben om eerlijk te zijn en excuses aan te bieden.
11. Besteed aandacht aan manieren
Zelfs heel jonge kinderen kunnen al leren om anderen met respect en aanzien te behandelen. Beleefdheid is een pré in het leven en daar hebben ze later en zelfs nu al profijt van. Het zorgt ervoor dat je dingen voor elkaar krijgt en mensen zullen je met open armen ontvangen.
12. Geef ze werk te doen, en betaal niet
Het kan een klusje voor oma zijn of vrijwillig postzegels verkopen voor het goede doel. Maar laat je kinderen opgroeien met dienstbaar zijn voor anderen die het nodig hebben.
Het leert ze om buiten zichzelf en hun egoïsme te kijken en te realiseren dat er andere mensen zijn met problemen en wensen die vaak groter zijn dan de eigen besognes.
Met al dit ‘gemeen’ zijn zul je je kinderen verder natuurlijk prijzen en belonen voor al het goeie gedrag. En af en toe burgerlijk ongehoorzaam zijn mag natuurlijk best. We voeden geen heilige bonen op.
Lees ook:
- Dit zijn de redenen dat ouders het opvoeden haten
- Zit jouw kind voor zijn tiende al veel te veel achter zijn gameboy? Tips voor ouders in het digitaal opvoeden
- 5 dingen die niemand je vertelt over een kleuter opvoeden