Eva Dusch
Eva Dusch Body 21 nov 2015
Leestijd: 6 minuten

12 x waarom je telefoon schadelijker is voor je gezondheid dan je denkt

Er is geen ontkennen meer aan: leven zonder je iPhone kunnen we niet meer. Gelukkig hoeft dat ook niet. Maar 24/7 afhankelijk zijn van je mobiel is nou niet bepaald gezond. Integendeel. Kijk maar eens naar het onderstaande griezelige lijstje.

Zijn we niet aan het appen of bellen, dan zitten we wel ons hersens te kraken over de beste Insta-hashtags en perfecte punchline. En hoorde ik nou net een mailtje binnenkomen? We zijn zelfs zo ver dat we maatregelen moeten nemen om onze handen er bewust vanaf te houden en quality time met de man in ere te houden. Maar naast enig sociaal isolement, zitten er nog veel meer grote nadelen en zelfs enge gevaren aan deze innige relatie met je telefoon. De volgende keer dat je telefoon uitvalt, denk dan even hier aan.

Je ogen raken gespannen

Wanneer je meerdere uren achter elkaar naar je schermpje kijkt of veel afwisselt tussen telefoon en laptop, heb je grote kans dat je ogen chronisch op knijpstand staan. Voor je ogen is het lastiger om van een digitaal scherm af te lezen, omdat de tekens en contrasten minder scherp zijn en je hebt met reflecties te maken. Daarnaast drogen je ogen sneller uit omdat je minder knippert en in staarstand staat.

Is langdurig computeren nu schadelijk voor je ogen of niet?>

Het kan je depressieve gevoelens geven

Verschillende sociale studies en onderzoeken hebben aangetoond dat er een link is tussen depressies en regelmatig gebruik van social media. Meerdere malen per dag aankijken tegen de picture perfect levens van anderen kan leiden tot gevoelens van ongenoegen, irritatie of verminderd zelfvertrouwen.

Het kan nomofobie triggeren

Mono wattes? Alleen het woord klinkt al griezelig. Het staat voor de angst voor het niet continu bereikbaar zijn via een mobiele telefoon. Worden we al rood van schaamte? Het bewijs is bijvoorbeeld de hulpkreten die we soms uitslaan en de blinde paniek wanneer we het toestel niet binnen vijf minuten kunnen vinden in onze handtas. En herkennen we allemaal niet het warme en veilige gevoel van een compleet opgeladen telefoon in je hand?

Het geeft je ‘rinxiety’ of het ‘phantom vibration syndrome’

Maar je voelde toch echt je telefoon trillen in je broekzak. En die ringtone, dat klonk precies als de mijne. De angst om berichten of belletjes te missen lijkt steeds groter te worden. En hoe vaker je je telefoon checkt, hoe erger het wordt. Het begint pas een Echt Probleem te worden wanneer het je dagelijkse reilen en zeilen begint te beïnvloeden of als het je veel stress oplevert.

Anti-braintrainer

Waarom zou je dingen onthouden als je het gelijk kunt opzoeken in je telefoon? Onze hersens kunnen steeds meer rustig achterover leunen. Lekker handig, maar intussen begint je brein te schimmelen, kraken en roesten. Zie je hersens als een spier, je moet het blijven trainen om in vorm te blijven. Maak je overigens geen zorgen over blijvende schade, speciale geheugenspelletjes geven je brainpower terug.

Je ontwikkelt FOMO

The Fear Of Missing Out lijkt een steeds serieuzer probleem te worden. Je telefoon laat je constant zien wat voor een druk en leuk leven de anderen hebben. En daar zit jij dan op de bank, met de hond…

Je kweekt onbewust vetrolletjes

Eh, hoe dan? Elke keer dat jij tijdens het eten op je telefoon zit te spelen, heb je eigenlijk niet door dat je misschien allang genoeg hebt gegeten. Alle signalen van je lichaam worden genegeerd en onbewust werk je gewoon nog even die halve burger weg. En maar blijven klagen over die vetrandjes die over je broek heen hangen.

Buh-bye social skills

Je telefoon is niet de beste maar wel de snelste manier om je van elk sociaal contact te distantiëren. Hoe vaak zie je iemand naar zijn of haar telefoon grijpen in een eenzame of ongemakkelijke situatie? Niet de meest slimme aanpak wanneer je op een feestje staat. Overigens wel weer erg handig wanneer je iemand probeert te dumpen of aan een oersaai gesprek probeert te ontsnappen.

Slapen als een roos? Dacht het niet

Als jij tot die 95 procent van mensen hoort die in bed voor het slapen gaan nog even hun telefoon checkt, let dan even goed op. Want dit is dus funest voor je slaap. Het kunstmatige blauwe licht onderdrukt de aanmaak van melatonine (slaaphormoon) waardoor het moeilijker wordt om in slaap te vallen en ook om in één ruk door te slapen.

Het is funest voor je nek, schouders en ruggengraat

Dit klinkt wel heel serieus, maar volgens deze studie uit 2014 lijkt de zo ogenschijnlijk onschuldige houding van je hoofd iets voorover buigen om op je telefoon te kijken veel schadelijker dan je denkt. Wanneer je je hoofd 60 graden voorover buigt, weegt-ie zo’n 22 kilo zwaarder. Op de lange termijn kan dit heel belastend werken voor je nek, schouders en ruggengraat. Dit komt nog eens bovenop de vaak ongezonde houding die we innemen achter onze laptop. Dit laat je niet alleen achter met chronische pijn, maar ook met een dikke rekening van driedubbel je telefoonkosten. Kortom: regelmatig even stretchen zou veel goed maken.

Naast de muisarm is er nu de ‘texting claw’, ‘Tinder finger’, of ‘cell phone elbow’

Het zijn nog geen officiële diagnoses, maar dit hoeft niet lang meer te duren. Kramp in je vingers, pijnlijke of krakende vingerkootjes, peesontstekingen in ellebogen of arm. Dat dit veroorzaakt is door hevig en herhaaldelijk swipen (Tinderen is niet zonder risico’s dames en heren) en tikken is niet met duizend procent zekerheid te zeggen, maar de kans is zeker aanwezig. Af en toe een pauze nemen is dan ook een goede optie.

Staat een verkeersongeluk op je wishlist ofzo?

We zien het steeds vaker: bellende mensen op de fiets of achter het stuur. Je telefoon in de ene hand, en de ander aan het stuur. Nog even snel dat appje (het liefst ook nog zonder typefouten en niet te kortaf) versturen. Want nee-hee, dat kan dus niet vijf minuten langer wachten. Die vriendin moét nu echt weten dat ik vanavond wat later ben en die comment op Facebook is súperbelangrijk. Maar weet je dat het aantal verkeersongelukken door onoplettendheid achter het stuur in 2012 stond op 3,328 mensen, zo blijkt uit onderzoekscijfers. En als voetganger ben je geen haar beter af: onoplettende voetgangers raken vaker verzeild in ongelukken dan autobestuurders.

En dan nog even dit: de geen-telefoon-onder-je-kussen discussie

‘Slaap jij met je telefoon onder je kussen? Levensgevaarlijk joh! Dit is superschadelijk, met al die straling.’ Leuk die panische vriendin die elke keer weer alarm slaat, maar zolang de onderzoekscijfers zo verwarrend en vaag zijn zien wij geen reden om de telefoon voorgoed uit onze slaapkamer te verbannen (die ultieme Instagram-check voor het slapen geven we niet zomaar op). Er is al ontzettend veel onderzoek gedaan naar de link tussen straling en verschillende soorten kanker, maar nog zonder concrete resultaten. Kortom: niemand weet zeker wat de langetermijneffecten zijn van GSM-straling op ons lichaam, althans zo claimt het National Institute for Cancer.

En nee, we willen je echt niet bang maken met dit lijstje. Maar je telefoon wat vaker wegleggen, is nooit verkeerd.

Na dit sterke filmpje leg jij je telefoon weg>

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme