Uh oh… Dit zijn de 12 grootste fouten die vrouwen in relaties maken
Ook als je moeite hebt met generaliseren, lijken deze fouten die vrouwen maken in relaties toch een kern van waarheid te bevatten. Hoeveel herken jij er?
Grootste fouten in relaties, door vrouwen gemaakt…
Met uiteraard ruimte voor punten en komma’s in de kantlijn, zijn dit in geheel willekeurige volgorde twaalf fouten die vrouwen zeer regelmatig maken in relaties. Een beetje van de Amerikaanse relatiecoach en een beetje van ons. Uiteraard totaal niet gebaseerd op persoonlijke ervaring, dat spreekt voor zich.
1. Jezelf tekort doen
Vraag niet waarom, maar legio vrouwen hebben er last van: zichzelf niet genoeg waarderen. Of erger nog: zichzelf onderwaarderen.
Daar zit je dan, vast aan je partner die jou niet genoeg waardeert (want tja, dat doe je zelf toch ook niet?) en je dus niet de liefde en aandacht geeft die je verdient.
Het gevolg: je bent hoe dan ook ongelukkig. En dat blijft je, totdat je inziet dat je de moeite waard bent. Zolang je dat niet doet, zal elke relatie op niets uitlopen.
2. Je stelt je te afhankelijk op
Vergeet niet dat emancipatie niet voor niets een bestaand woord in de taal is – iets waar veel vrouwen jarenlang (en nog steeds) bijzonder hard voor gestreden hebben.
Feit: zelfstandige vrouwen worden beduidend aantrekkelijker en sexier gevonden dan de varianten die lijdzaam op de bank zitten te wachten totdat hun lief thuiskomt.
3. Je probeert je partner te veranderen
‘Ja maar, als je het zó gezegd had, dan had ik het wél begrepen en dan was ik niet zo teleurgesteld geweest’.
Reality check: je partner zegt het niet zó. Dat heeft ‘ie nog nooit gedaan, en dat gaat ‘ie ook nooit doen. Wen er maar aan: bepaalde eigenschappen zijn part of the package.
Behalve dat het een zinloze exercitie is er tegenin te gaan, is het bovendien ook dé manier om de liefde van je leven zo snel mogelijk bij je weg te jagen.
4. Je accepteert het pakketje niet
Als je met de slotconclusie van #3 niet kunt leven, dan houdt het snel op. Tabee!
5. Je wil té veel, té snel
Na drie dates beledigd als je nog niet word uitnodigt om de vrienden te ontmoeten? En dat je niet mee mag naar het verjaardagsetentje van je aanstaande schoonzus? Geduld is een schone zaak, maar helaas niet voor iedereen even schoon.
Datzelfde geldt voor ‘beestjes’ en ‘namen’. Probeer niet te snel benoemd te krijgen wat het is wat jullie al dan niet hebben (‘Dus, hoe heet dat, wat wij aan het doen zijn?’ ‘Nou, gewoon, wijn drinken’) en subtiel polsen of er ook een kinderwens is, is nooit – we herhalen: nooit – subtiel.
Subtiel niet meer reageren op appjes of telefoontjes daarentegen wél: let maar op, je zult zien hoe dat in z’n werk gaat.
6. Je staart je blind op alles wat ‘ie níet is
Op de één of andere manier zijn vrouwen sneller geneigd te zien wat een partner niet doet (de afwas, een cadeautje voor je kopen, geen sportieve macho zijn), dan de dingen die er wél worden gedaan (trouw zijn, aardig tegen je moeder doen, superlekkere schnitzels maken).
Zie het zo: deze flapdrol had je ook elke avond meerdere corrigerende tikken kunnen uitdelen, je beste vriendin regelmatig licht-erotische WhatsApps kunnen sturen en elk jaar je verjaardag kunnen vergeten. Moraal van het verhaal: tel iets vaker je zegeningen dan je zorgen.
7. Je legt op heel veel slakken een korrel
Pick your battles is één van de beste adviezen die vrouwen elkaar kunnen geven. Want nee, natuurlijk moet je niet over je heen laten lopen (zie #1) en natuurlijk moet je je grenzen aangeven. Maar is elke confrontatie die je aangaat (durven we te zeggen: opzoekt?) echt de moeite waard?
Een van de meest gemaakte fouten in een relatie is dat vrouwen in praktijk maken net iets te vaak heisa maken om iets wat achteraf al die heisa niet zo enorm waard bleek. Maar tegen de tijd dat we ons dat realiseren, zijn ze al lang en breed de hoek om.
8. Je bent iets te gevoelig voor drama
Er staat hierboven expres niet ‘je bent een dramaqueen’, want dat zou mogelijk voor een hoop drama zorgen. Maar we zijn onder ons, dus het mag best hardop gezegd worden: vrouwen zijn nu eenmaal niet vies van een beetje drama.
Soms vinden we het stiekem best fijn om een beetje tegen dingen aan te schoppen, al is het maar om zeker te weten dat het allemaal stevig in elkaar zit. Maar aangezien mannen doorgaans wél vies van drama zijn, is dit op termijn (en mits te vaak gebezigd) een relatiekiller van jewelste.
9. Je bent iets té onafhankelijk
Je bent advocate, financieel analiste of je hebt een eigen bedrijf dat als een tierelier loopt? Veel mensen zullen als een blok vallen voor zo’n vrouwelijk succesnummer.
Je hebt waarschijnlijk moeten buffelen en een flinke eeltlaag opgebouwd om te komen waar je nu bent. Een kleine bonk testosteron gehuld in een elegant vrouwenlichaam. Hier is de catch 22: als je té stevig in je schoenen staat, schrikken ze. En sta je dus toch weer met lege handen.
10. Je claimt (te veel)
De ultieme gebondenheid bestaat uit elkaar af en toe vrijlaten. Dat geldt op micro-niveau: zijn al die verjaardagen van jouw tantes, oma en neefjes nou echt iets wat altijd samen moet? Maar ook op macro-niveau: af en toe ben je even iets meer van elkaar verwijderd.
En dat is prima. Als je iemand het idee geeft dat hij continu bij je moet zijn – zowel lijfelijk in de buurt als mentaal (‘praat met me, wat is er toch, je bent zo stil’) – werkt dat behoorlijk beklemmend. En daar kan de gemiddelde mens dus niet zo goed tegen.
11. Je vertrouwt je partner niet
Niets zo ruïnerend voor je verkering als een achterdochtige vriendin. Lees je stiekem de mails en WhatsApps van je lief? Dikke kans dat je in no time alleen achterblijft.
En terecht. Want als je je partner niet (genoeg) vertrouwt, kun je je afvragen waarom je überhaupt samen bent.
Ben je beschadigd in je vorige relatie? Spreek dit uit en werk hier samen aan – in plaats van er je werk van te maken de ander te wantrouwen en diens sporen te volgen. We noemen het ook wel: een doodlopend pad.
12. Je begrijpt mannen niet (en dat is oké, tenzij je dat niet oké vindt)
Mannen zijn anders dan vrouwen. Heel anders. Je zou kunnen proberen te doorgronden hoe die verschillen in elkaar zitten en waardoor ze precies veroorzaakt worden, maar je maakt je leven vele malen gemakkelijker door het gewoon als feitelijke informatie te accepteren.
Want écht begrijpen ga je ze waarschijnlijk nooit. Net als zij ons nooit helemaal zullen snappen. Kortom: eind goed, al goed.
Hieronder nog wat tips om de te maken fouten in een relatie te beperken…
- Wat we kunnen leren van ongelukkige stellen
- Love stories: 28 mannen vertellen waarom zij ‘de ware’ is
- Leer de lichaamstaal van anderen lezen met déze tips van experts