Sophie Nortier
Sophie Nortier Persoonlijk 1 mei 2022
Leestijd: 6 minuten

12x onderwerpen waar moeders geheid ruzie over krijgen

Stop maar met de ruzie tussen het kamp werkende moeders versus thuisblijfmoeders. Of de vrije uitloopmoeders versus de tijgermama’s. Vrouwen zullen het op bepaalde moederonderwerpen nooit eens worden.

Dan kun je maar beter de strijdbijl begraven of wat meer kijken naar onze mannelijke wederhelften. Biertje? En elke discussie kan beklonken worden. Met een gratis schouderklop of -ophaal erbij.

Onderwerpen die ruzie oproepen?

Toch kan het zijn dat je in de vermijd-dit-mama-onderwerp-val loopt en een topic aansnijdt waar de konen rood van gloeien en de monden vuur van spuwen. Met dikke ruzie als gevolg. Lees dit artikel zoals je wilt. Twaalf onderwerpen om te vermijden of twaalf onderwerpen waar eigenlijk een biertje op gedronken zou moeten worden. Hier krijgen moeders geheid ruzie over:

1. Ruzie over natuurlijk ouderschap aka attachment parenting

Over het algemeen kun je de natuurlijke moeder uittekenen in een grijze wikkeldoek met daarin baby dicht tegen de borst aan gedrukt. Diezelfde borst zit verpakt in een handige voedingsbh met daarover een ‘crossover’ shirt waar de borst snel uitgewipt kan worden voor een slokje melk.

Visioenen van kleuters die nog aan de borst hangen en tieners die nog in bed slapen bij pa en ma doemen bij ons op. Het is gemakkelijk om je snel een mening te vormen over het natuurlijke ouderschap, want dat visioen is bijna nooit werkelijkheid. Tegenstanders hebben vaak maar weinig kennis van de filosofie en daar loopt ‘t dan ook vaak spaak.

2. Je baby laten huilen (of niet)

Er komt een moment dat je je baby niet meer bij je op de kamer te slapen hebt en dan kan het voorkomen dat baby het nog eens op een huilen zet in zijn nieuwe kamer en ledikant. Laten huilen of meteen oppakken? Garantie voor discussies. De een zweert bij doorbijten en laten gillen de ander zegt dat je een baby nooit kan verwennen of verpesten met te veel aandacht. Heikel onderwerp dat vraag om ruzie, zonder winnaars.

3. Voedsel & allergieën

Noten, gluten, melk, eieren, soja, vis. De afgelopen tien jaar is het aantal ziekenhuis opnames rondom voedselallergieën verzeven(!)voudigd. 17 miljoen Europeanen lijden aan een vorm en het lijkt wel een hype.

Zoals met alle hypes heb je mensen die het overdreven vinden en niet snappen dat hun Klaasje niet naar school mag met een Pindakaas boterham in zijn lunchbox. Dat die moeder verzocht heeft om strengere regels doet ze niet voor de lol, maar je verplaatsen in de situatie blijkt nogal een probleem, getuige de vele tsssks, en heb-je-haar-weers op het schoolplein.

Laatst maakte ik traktaties voor mijn jongste met een glutenallergie meisje in zijn klas. Ik besloot een glutenvrije variant te maken en appte met de moeder over wat wel en niet kon. Zij was er nogal blij mee alsof het bijna niet voorkomt en ik vraag me dan alleen maar af waarom het bijzonder is dat je een beetje rekening met elkaar houdt.

4. Co-sleeping

Over het wel en wee van slapen met je baby en kind in één bed is het laatste woord nog niet gezegd. Het ene onderzoek beweert dat het levensgevaarlijk is en er kans bestaat op het doden van je baby. Of het maakt je kind tot een afhankelijke mama’s en papa’s kindje.

Je kind naar zijn eigen kamer ‘verbannen’ is volgens de voorstanders van samen slapen weer een voorbeeld van gebrek aan aandacht en liefde. Co-sleeping is een heel gevoelig onderwerp en vraagt om ruzie. Don’t go there.

5. Billenkoek of een pets

‘Petse ba bille’ noemde ik het bij ons thuis. Ik had nogal ronde exemplaren en vond een zachte pets dan ook geen straf. In mijn perceptie kreeg ik in ieder geval weleens een pets als het te ver ging. En ook al doen wij het in huis niet, de neiging bestaat.

Voor diegenen die ‘t wel doen op zijn tijd, deel het liever niet met de cybergemeente, want je wordt tot op de grond toe afgebrand. Deze vorm van discipline is volledig uit de mode en je scoort er geen punten mee. De echte tegenstanders zullen je laten horen dat je je kind beschadigt voor het leven met kans op angststoornissen en alcoholmisbruik tot gevolg.

6. Potje vs. Vers en Biologisch

Nu koken wij zelf vooral vers voor de kids, maar je hebt altijd van die dagen dat een pakje of potje wel zo makkelijk is. Ook daarbinnen heb je de mindere en betere varianten, maar wie haar kind elke dag een potje wortel-aardappel puree geeft, zal niet op heel veel bijval kunnen rekenen.

Pas op met alle producten vol suikers, zegt kamp vers! Ach, een ontbijtkoek of mueslireepje op zijn tijd kan toch geen kwaad, zegt kamp prefab. Hoe dan ook, Gezond en vers versus potjes en pakjes… Een gevaarlijke combi op een feestje.

7. ‘Helikopter’ ouderschap

De ik-zit-er-bovenop ouder wil alleen maar het beste voor haar kind. Want ze verdient het om ergens te komen in het leven. Dus wordt alles aangereikt. Deze ouder is er altijd bij. Op het sportveld, maar ook tijdens de thee ‘s middags als het huiswerk gemaakt moet worden. Is het een zeventje? Dan kan het beter. Bijles, kom maar naar binnen.

Ertegenover staat de ‘free range’ ouder die zijn kind zoveel mogelijk zelf laat ontdekken als een vrije uitloop kip in de wei. Zet deze ouders niet naast elkaar tijdens de klassenborrel, dat is vragen om problemen.

8. De bevalling

Ergens tussen de doula bevalling en de geplande keizersnee op 10-10-10 zitten een hoop manieren van bevallen die geheel naar eigen invulling van de ouder(s) zijn. Want het is jouw bevalling, toch?

Ging jij toch echt vragen om de ruggenprik omdat je geen zin in het weeën feest had? Of zette jij liever een groot bevallingsbad op waar je met je geliefde samen je baby te water zag komen? Vertel gerust, maar wees liever geen pleitbezorger van jouw bevalling op een babyshower. De moeder in spé moet het allemaal nog meemaken. Geen ruzie over de dikke buik van een vriendin.

9. Borstvoeding

Als je in een forum over borstvoeding vraagt welke flesvoeding de moeders daar aanraden, dan heb je de poppen meteen aan het dansen. Nu is een anoniem forum natuurlijk een wespennest waar steken niet letterlijk pijn doet, maar je zult de verwensingen maar naar je hoofd geslingerd krijgen.

Live in een groep vrouwen zal het er milder aan toegaan, maar ook hier kunnen verhitte discussies ontstaan over borstvoeding. De andere kant van de medaille is de kritiek van andere moeders op vrouwen die in hun ogen wel heel erg lang borstvoeden. Tot wel 5 jaar oud. Of de moeder die het vriendje van haar zoontje ook borstvoeding gaf. Het internet viel over haar heen. Denk er het jouwe van en doe vooral waar jij je goed bij voelt.

10. Werken versus thuisblijven

Als werkende moeder met veel vrijheid en mogelijkheid om thuis te werken voel ik me bevoorrecht. Ik doe qua werk wat ik het leukste vind. Ben eigen baas en toch krijg ik meer dan ooit van mijn kinderen mee. Niet iedereen heeft het voor het kiezen. Een hardwerkende moede doet dat misschien voor zichzelf, maar kan ook het geld hard nodig hebben.

Een een thuisblijfmoeder kan daarvoor uit overtuiging gekozen hebben. Of zou ze misschien uitgerekend hebben hoeveel het kost om haar kindjes naar de opvang te brengen en daarna besloten hebben om winst te maken door thuis te blijven én voor haar kinderen te kunnen zorgen. Waarom zou de ene de andere afvallen en hier ruzie over maken? Bied liever hulp aan door een kind extra mee naar huis te nemen of een moeder te trakteren op een etentje zonder de kinderen.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme