Sophie Nortier
Sophie Nortier Kinderen 30 aug 2022
Leestijd: 4 minuten

9x zo train je de zindelijkheid van je kind ‘s nachts

Waar driekwart van de driejarigen overdag volledig zindelijk is, is ‘slechts’ de helft daarvan dat ook ‘s nachts. Tegen de tijd dat kinderen vier jaar zijn, zijn ze overdag bijna allemaal (98 procent) zindelijk, maar een kwart houdt het nog steeds ‘s nachts niet droog. Als je dacht dat het een kluif was om je kind overdag zindelijk te krijgen, dan moet het nachtelijke traject nog beginnen.

Dus lees even deze negen tips om de zindelijkheid ‘s nachts te trainen.

Zindelijkheid

Als een kind overdag zindelijk is, kan dit zomaar nog een paar weken duren, oplopend tot 6-12 maanden. Van de vijfjarigen is ongeveer vijftien procent minimaal één keer per week nat, maar ook bij zeven procent van de zevenjarigen komt dit even vaak voor. Verhalen van kleuters van vijf, zes en zeven jaar die nog af en toe of zelfs regelmatig ‘s nachts een ongelukje hebben, zijn eerder regel dan uitzondering.

Het is lastig om een standaard gebruiksaanwijzing voor iets als zindelijkheid op te werpen, maar onderstaande tips kunnen best wel eens helpen. Dat deden ze namelijk bij veel zindelijk wordende kinderen en hun ouders, weet ik uit navraag bij vriendinnen.

‘s Nachts trainen: zo lukt het

Lees en leer.

1. Gebruik een matrasbeschermer

Onder het motto: voorkomen is beter dan genezen. Het bed dubbel opmaken, is ook een goed idee, dan hoef je ‘s nachts in het geval van een ongelukje alleen de bovenste laag eraf te halen.

2. Zindelijkheid ‘s nachts trainen: laat je kind ‘s avonds laat nog plassen

Los van de plas voor dat je kind gaat slapen, is het aan te raden om voordat je zelf naar bed gaat, je kind nog wakker te maken en op het potje of wc te zetten. Vaak doen kinderen deze plas (half)slapend. Overigens zijn er mensen die dit om die reden juist geen goed idee vinden, want een kind half slapend laten plassen betekent dat hij zich er niet bewust van is, en dat werkt dan dus niet bevorderlijk voor het proces. Echter, het vergroot de kans op een droge nacht aanzienlijk. Een manier om dit tegen te gaan zou zijn om je kind echt wakker te maken, maar dan moet je maar hopen dat ‘ie daarna wel weer lekker verder slaapt. Keuzes, keuzes.

3. Als je het doet, dan niet middenin de nacht – maar binnen een paar uur

De meeste urine in de slaap wordt namelijk binnen 2 à 3 uur na het slapengaan ‘aangemaakt’, dus een kind dat om 7 uur gaat slapen, maak je idealiter tussen 10 en 11 uur wakker om een plas te doen.

4. Geef je kind ‘s avonds zo min mogelijk drinken

Liefst een uur voor het slapen gaan niet meer, hoogstens een klein slokje.

5. Of juist wel?

Er zijn namelijk ook theorieën die stellen dat je dat juist wél moet doen om (de blaas van) je kind te trainen, zodat je kind zelf ervaart hoe een volle blaas voelt.

6. Maak de route zo makkelijk mogelijk

De weg van het bed naar de wc moet voor het kind – ook zelfstandig – gemakkelijk af te leggen zijn. Een bed waar hij makkelijk in- en uit kan helpt, net als een bedlampje voor het nodige licht bijvoorbeeld.

7. Belonen mag (moet)

Als je kind ‘s morgens droog wakker wordt, mag daar best uitgebreid en uitbundig bij stilgestaan worden. Want dat is natuurlijk superknap van hem! Die mag zeker een mooie sticker uitkiezen, haar mooie schoenen aan, vanavond iets langer opblijven of – na meerdere nachten op rij – een mooie nieuwe pyjama uitzoeken. Of zoiets. Maar vooral: een klein leger aan complimenten!

8. Straffen of teleurgesteld zijn mag niet

Daar moet eigenlijk het woord ‘pertinent’ tussen staan, omdat een kind straffen of aangeven dat je teleurgesteld bent dat het (wederom) niet gelukt is om droog te blijven enorm averechts werkt. Je kind kan er namelijk niets aan doen, en hoe meer druk erop komt te liggen, hoe moeilijker het wordt. Leg uit dat het heel normaal is dat het soms misgaat, dat dat bij andere kinderen ook gebeurt.

9. Of… vergeet die hele training maar

Tot slot ook de tip van mensen die van mening zijn dat de zindelijkheid ‘s nachts trainen geen enkel nut heeft. Deze anti-trainers gaan ervan uit dat je vanzelf merkt wanneer een luier ‘s morgens droog is, en je vooral een kind niet ‘s avonds of ‘s nachts wakker moet maken om naar de wc te gaan. Hun uitgangspunt is dat een zindelijk kind uit zichzelf wakker wordt als het moet plassen.

Met andere woorden: pick & choose wat voor jou en je kind werkt. En: succes!

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme