10 x voor- en nadelen van een nanny of au pair
‘Het mooiste cadeau dat je je kind het eerste jaar kunt geven, is een nanny’. Dat zei de mevrouw bij het consultatiebureau tegen me toen ik na mijn verlof weer aan het werk moest. Let wel: ik woon in een land waar een full-time nanny minder kost dan wat je in Nederland betaalt voor twee dagen kinderopvang per week.
Sinds begin dit jaar gaat onze 1,5-jarige dochter naar de opvang. ‘Wat, nu pas?’ vragen veel van mijn Nederlandse vriendinnen als ik ze dat vertel. Ik zei het al: wij wonen in een land waar het hebben van een nanny heel betaalbaar is. Iets met lage lonen en een ander koopkrachtniveau; een relatief voor de hand liggende verklaring waarom het in het buitenland veel ‘normaler’ is om voor een nanny of au pair te kiezen.
Wensen en mogelijkheden
Natuurlijk is de keuze voor een opvang – of juist niet – grotendeels afhankelijk van de wensen én mogelijkheden van ouders. Daarmee bedoel ik dat ik het misschien wel tot m’n dochter vier is graag liefdevol elke dag zelf voor haar gezorgd had, maar dat de (financiële) realiteit is dat ik gewoon moet werken en dat dus niet kan. En – eerlijk is eerlijk – ik zou het niet per se anders willen.
Maar dat terzijde: waar het om gaat is wat wél kon, en dat was een full time nanny. Ze kwam elke doordeweekse dag om acht uur, om tot kwart over vijf op ons schatje te passen. Als schatje sliep, maakte ze het huis schoon. Het enige wat wij hoefden te doen was weggaan, wetende dat onze dochter in fantastische, zorgzame handen was en weer thuiskomen. In een veel te schoon huis.
Ik realiseer me dat het in Nederland relatief veel duurder is maar een nanny, au-pair of ander individueel verzorgend type voor je kind heeft een aantal aantrekkelijke voordelen – evenals een paar nadelen.
NB: dit lijstje is geen wedstrijd tussen (thuisblijf)moeders, nanny’s en au pairs.
Voordelen van een nanny of au pair:
Je kind krijgt 24/7 aandacht
Zie ook: nadelen van het hebben van een nanny of au pair
Je kind wordt niet ziek van bacterieën en virussen die op het KDV rondzwermen
En dat is vooral het eerste jaar als ze heel erg vatbaar zijn best wel fijn.
Ideaal voor controlfreaks
Ik beken: schuldig. Ik vond het stiekem heel fijn dat ik precies wist wat m’n kind at, dronk, waar, wanneer, hoeveel, hoe vaak… kortom: dat ik
alles wist.
Je kind leert een bijzondere band opbouwen met iemand anders dan ouders, broers, zusjes en/of directe familie
Er zijn ook ouders die dat niet echt als een voordeel zien, maar dat terzijde.
Superveilige omgeving
De kans dat een ander kindje een tand uit je monds dochter dirigeert, een lampenkap op het hoofd van je zoon plamuurt of er om een andere reden onverhoopt geweld aan te pas komt is nagenoeg nihil. Inderdaad, ook dit lees je straks terug bij de nadelen, geen zorgen.
Rust, reinheid, regelmaat in optima forma
Nergens kun je dit zo ‘doorvoeren’ als in je eigen huis, onder de liefdevolle non-stop toezicht van iemand die je daartoe helemaal kunt ‘drillen’ (dit klinkt negatiever dan het bedoeld is).
Fijne hulp
Of het nou in de huishouding of met het huiswerk is, alle hulp is welkom. Kanttekening: een au pair mag geen zwaar huishoudelijk werk verrichten.
Vaarwel oppasprobleem
Woensdagochtend vrij ruilen voor vrijdagavond oppassen? Met een au pair in huis kun je je oppasprobleem vaarwel zwaaien. Doordeweeks gaan ze niet heel vaak de deur uit en zijn ze vaak welwillend en flexibel om hier en daar in te springen.
In noodgevallen is er iemand in de buurt
Het is niet altijd zo dat een nanny bij je inwoont, bij een au pair is dat meestal wel zo (want ze komt immers niet uit Nederland). Vooral ingeval van dat laatste is het – ingeval van een noodsituatie – heel fijn dat er een extra hulplijn ingeschakeld kan worden. Mocht je onverhoopt naar de dokter moeten met kind 1, terwijl kind 2 net ligt te slapen, de buurvrouw niet thuis is, je man in een belangrijke meeting zit en je moeder aan het bridgen is. Afijn, je begrijpt ‘m.
Bonus: een tweede (of zelfs derde) taal
Voor Nederlandse kinderen in het buitenland is dit de kans om een andere taal dan het Nederlands goed te leren beheersen. Omgekeerd gebeurt ook: dat gezinnen woonachtig in Nederland bewust voor een anderstalige nanny of au pair kiezen – met in het achterhoofd de hoop dat een kind die taal zich ook eigen maakt.
Nadelen van een nanny of au pair
Je kind krijgt 24/7 aandacht
Dat klinkt misschien geweldig, maar dat wordt een enorme schok als ‘ie straks de wijde wereld instapt en zich realiseert dat dat in het echt niet zo gaat.
De wereld bestaat uit andere kinderen, impulsen en ‘drukte’
Zie ook het nadeel hierboven: de wereld is niet zo klein, rustig en steriel als thuis met een nanny of au pair. Hoewel het de eerste maanden tot een jaar heerlijk is je kind in alle rust te laten opgroeien, komt er op een gegeven moment een punt waarop de wereld zich iets realistischer mag laten zien.
Af en toe een dreun krijgen van een ander kindje is heel gezond
Terugslaan trouwens ook.
Je kunt je kind niet voor alles beschermen
En dat moeten we ook he-le-maal niet willen.
Grenzen kunnen nogal eens vervagen
Soms is het lastig, aangezien de relatie tussen jou en de nanny/au pair feitelijk die van werkgever en werknemer is. Maar probeer maar eens boos te worden op iemand wiens werk het is om te zorgen voor het liefste wat je hebt? Dat doe je dus liever niet, want een boze, verdrietige of teleurgestelde werknemer wil je liever niet rondom je bloedje. Kortom: af en toe is het zoeken naar een gezonde relatie en grenzen daarin. Want vriendinnen met ‘r worden hoeft ook weer niet.
Je ontneemt je kind de kans op sociaal contact
Natuurlijk, die gaat ze op de lagere school (en daarna) genoeg maken, maar tussen de blokken en de barbies kan nu al de basis voor mooie vriendschappen gelegd worden.
Je mist contact met de schoolpleinmama’s en moeders van klasgenoten
En nu pas realiseer ik me hoe leuk die nieuwe vijver van vriendinnenpotentieel is.
Hoe kan een kind een kind opvoeden?
Deze geldt vooral voor de au pair-situatie, waar je meestal te maken heb van meisjes van een jaar of 18/19, vers van de middelbare school. Hoe lief ze ook zijn, je kunt van deze jongvolwassenen niet verwachten dat ze altijd de filosofie achter jouw opvoeding (want die is er heus) begrijpen. Of überhaupt de filosofie achter opvoeden.
Nog even over #8: dat is ook helemaal niet de bedoeling
Want er zijn in jouw huis maar twee mensen die je kind(eren) opvoeden: jij en de vader.
Je krijgt er niks van als je zelf je was moet doen
Oké oké, dat neem ik terug.
Hebben jullie thuis – in Nederland of in het buitenland – een nanny of au-pair? Kun je je vinden in bovenstaande voor- en nadelen? Praat mee op onze Facebookpagina.
Dit zijn 8 dingen waar je op moet letten bij het vinden van een oppas >>